Behajtási díjjal szorítják ki a dízelautókat Londonból

2017. október 28. szombat - 12:06 / KlimaBlogger
  •    

Újra rájár a rúd a dízelautókra. Közel 7500 forintos díjat kell fizetniük a legszennyezőbb kocsiknak, ha be akarnak hajtani London belvárosába. 2019-re „ultraalacsony kibocsátású” zónává akarják változtatni London belső kerületeit a városatyák.

A döntés reakció annak felismerésére, hogy Londonban több ezren halnak meg idő előtt a szennyezett városi levegő egészségügyi ártalmai következtében.

Az új behajtási díjat a 2006 előtt regisztrált dízelautókra róják ki. A Bloomberg ügynökség értesülése szerint az érintett kocsik vezetői 21,5 angol fontot lesznek kötelesek fizetni, ha át akarnak hajtani a belvárosi negyedeken.

Becslések szerint 34 000 járművet érinthet az új szabály, mely az „ultraalacsony kibocsátású belváros” koncepciójának megvalósítását hivatott megvalósítani 2019-ig.

fotó: Chris Ratcliffe/Greenpeace

Fotó: Chris Ratcliffe/Greenpeace

A Brit Szív Alapítvány és a Greenpeace örömmel fogadta a hírt. Utóbbi januárban az esernyővel repülő, de szájára, orrára maszkot tevő Mary Poppins képét reptette a londoni parlament felett egy hőlégbalonnal, hogy felhívja a figyelmet arra, az angol főváros levegőjének szennyezettsége már január első hetében meghaladta az egész évre megengedhető szennyezőanyag-mennyiséget.

(Bloomberg)