Befektetők legyeskednek Csernobil körül

2018. január 20. szombat - 12:05 / Kriston László
  •    

Atomenergia helyett megújuló energia. Ennél szebb üzenete nem is lehetne a beruházásnak. Olcsók a telekárak, ott a villamoshálózat, ezért közel 60 projektjavaslat érkezett beruházóktól a kormányhoz.

A csernobili katasztrófa helyszíne évtizedekig elhagyatva állt. Most napkollektorok tömegét telepítenék attól a fémkupolától száz méterre, amit 2016-ban a sugárzás visszafogása érdekében emeltek az erőmű csődöt mondott blokkja felé.

Ez lenne Ukrajna első szolárfarmja, mely 3800 panelt tartalmazna. Mivel a talaj radioaktív, ezért betonrétegre helyeznék őket, nem közvetlenül a talajra, hogy a közelben élők számára megújuló energiaforrásból termeljék meg a villamos energiát.

A beruházó, a Solar Chernobyl nevű ukrán-német cég ígérete szerint akár néhány héten belül üzembe helyezhetik a megújuló energiás erőművet, mely nagyjából 2000 lakás áramigényét képes fedezni. A létesítmény kapacitása 1 megawatt lenne. A cég eddig 1,54 millió dollárt költött a panelekre.

fotó: Wikipedia/Jason Minshull

fotó: Wikipedia/Jason Minshull

Sugárzó utóhatások

  • A csernobili atomkatasztrófa Európa területének körülbelül háromnegyedét érintette, amikor a radioaktív sugárzás felhőszerűen nyugatra vonult.
  • Az ukrán hatóságok szerint az erőmű körül 2000 kilométeres körzetben vált olyan mértékben szennyezetté a táj, hogy a következő 24 000 évben ott nem élhet biztonságban ember.
  • Az erőmű meghibásodott blokkjára helyezett kupola ugyan nincs hatással a talajból érkező sugárzásra, mégis a sugárzás egészét jelentősen csökkentette, kiiktatva a fő sugárzó elemet, hiszen az erőműben radioaktív magma van. Hivatalos adatok szerint a kupolának köszönhetően most a korábbi szint egytizede a sugárzás.
fotó: Wikipedia

fotó: Wikipedia

Befektetői célpont

Az ukrán környezetvédelmi miniszter 2016-ban azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy ugyan mezőgazdálkodásra alkalmatlan a régió, más projektekre alkalmas. Mivel a telekárak alacsonyak a környéken, s a villamoshálózat is helyben van, a befektetők számára vonzó a körzet. Kijevben az illetékesek közel 60 projektjavaslatot kaptak külföldi cégektől. Ezek egyike a most megvalósuló szolárfarm.

(futurism.com)

Jövőre jön a napkollektoros autó
Sokan kivitelezhetetlennek tartották, hogy napkollektorral felszerelt autó elég energiát termeljen ahhoz, hogy közlekedni lehessen vele. De 2019-re forgalomba kerülhet a szolárautó.