Bedühödtek a zöld aktivisták Trump miatt

2016. november 22. kedd - 19:21 / KlimaBlogger
  •    

Új lendületet ad a környezetvédő aktivisták mozgalmának Trump választási győzelme. Ám ellentmondásos a zöldek taktikája: ellenzik a földgázüzemű erőművek és a földgázvezetékek építését, holott ez is hozzájárul a gazdaság zöldítéséhez, mert kiváltja a széntüzeléses erőműveket.

Az Y generáció tagjai közül várhatóan egyre többen fognak csatlakozni a zöld mozgalomhoz. Ha eddig szimpatizáltak is velük, nem érezték ennek szükségességét. Donald Trump hatalomra jutása azonban sokakat színvallásra késztet. A Reuters hírügynökség cikke egy 25 éves seattle-i fiatalt idéz, aki a bankszektorban dolgozik, és a minap csatlakozott a 350 Seattle nevű aktivista szervezethez. Példáját sokan követik majd a generációjából. (Donald Trump már a kampányban bejelentette, hogy felrúgná a klímaegyezményt.)

A Seattle 350 csoport rendszeresen rendez demonstrációkat a fosszilis iparágak létesítményeinél. Nemrég egy vasúti vonalat zártak le, hogy megakadályozzák egy olajszállítmányok eljutását a Shell és a Tesoro Washignton állambeli kőolaj-finomítóiba. A Climate Disobedience Center 2013-ban szénszállítmányokat tartóztatott fel. Hasonló csoportok kőolajvezetékek építésénél is akadályozzák a munkálatokat.

Bianca Jagger a közúzásos palagázkitermelés ellen tüntet Londonban, 2015 januárjában (fotó: flickr/Ron F)

Bianca Jagger (balra) a kőzúzásos palagáz-kitermelés, azaz fracking ellen tüntet Londonban, 2015 januárjában
Fotó: flickr/Ron F.

2015 júliusában „kajaktivisták” a Shell északi-sarki olajfúró hajóinak tengeri kifutását akadályozták meg Portland kikötőjében, kajakjaikon evezve. A várost igazgató bizottság erre olyan rendeletet hozott, mely megfékezi a város körüli fosszilis infrastruktúrák terjeszkedését (tároló és szállítmányozási infrastruktúrákról van szó). Szakértők ugyanakkor úgy vélik, a legjobb esély Trump ökológiailag káros politikai célkitűzéseinek megfékezésére a bíróságon van. Itt kell megtámadni az USA 45. elnökének törvényjavaslatait – s ezek tárgyalásakor érdemes tüntetni figyelemfelhívó szándékkal a bíróság épülete előtt.

Tévedés ne essék: mi okozzuk
Szakemberek új számításai szerint csupán 0,01 százalék az esélye annak, hogy az elmúlt évek globális melegrekordjai az éghajlat természetes változékonyságának következményei. Az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés nélkül egyáltalán nem történhetett volna meg, hogy az elmúlt 150 év 15 legmelegebb évéből 13 2000 és 2014 között következik be.

Tüntetnek

A The Sierra Club folytatja Beyond Coal kampányát, mely – a szervezet szerint – számos szénbánya bezárásához vezetett az elmúlt évtizedben. A program helyi aktivistákra és ügyvédekre épül, akik a helyi szabályozószerveknél lobbiznak a bányák bezárásáért és a megújuló energiákkal való helyettesítésükért. Annak ténye, hogy Trump Myron Ebellt választotta ki az amerikai környezetszennyezéseket szankcionáló és a fosszilis energiahordozók kitermelésére engedélyt adó Környezetvédelmi Hatóság (EPA) átalakítására, világos jele annak, hogy az ökológiai szempontokat semmibe akarja venni elnökként: Ebell ugyanis klímaszkeptikus, aki nyíltan hangoztatta, hogy nem hisz a klímatudományban, vagyis az éghajlatváltozást nem az emberek okozzák hatalmas mennyiségű ÜHG-kibocsátásukkal. (Trump is ugyanezt a nézetet vallja.)

A The New York Times idén érdekes cikkben nyújtott körültekintést az amerikai zöld aktivizmus helyzetéről. A „not in my backyard” (nem az én udvaromban) típusú tüntetések, melyeket hagyományosan olyan polgárok tartanak, akik nem akarják, hogy közvetlen szomszédságukban talajvizet és a megélhetésükhöz szükséges ökológiai értékeket szennyezzenek fosszilis energiahordozók kitermelésével, eddig javarészt amerikai ügy volt. De a tüntetők retorikájába ma már globális veszélyek és tétek játszanak be: a klímaváltozást mindenki emlegeti, aki úgy dönt, hogy kivonul az utcára tüntetni. Ez a társadalmi felelősségvállalás régi mottójának, a „think global, act local”-nak az újjáéledése (gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan).

A zöldek új erőre kaptak, amikor Obama meghiúsította a Keystone XL-olajvezeték megépítését, mely több helyen környezetvédelmi területeken haladt volna keresztül. Ezen felbuzdulva szinte mindenfajta olajinfrastruktúra-építés ellen kikelnek. Megfigyelők ezt hívják keystone-izációnak. A világháló segítségével távoli szimpatizánsok is csatlakozni tudnak a közösségi médián a mozgalomhoz, olyanok, akik egyébként nem tudnának eljutni a tüntetésekre.

fotó: flickr/Victoria Pickering

Fotó: flickr/Victoria Pickering

Késleltetnek

A demonstrációknak van hatása. A beruházásoknál gyakran sikerül elérni lényeges módosításokat. A késleltetés pedig szintén nem lebecsülhető eredmény. A Black and Veatch mérnöki tanácsadó cég jelentésében nemrég fontos negatív tényezőként szerepelt az ilyen projekteket “ellenző csoportok által okozott késedelem”.

A „cselekedj helyben” koncepciójából kinőtte magát egy globális vonulat is. A Break Fre 2016 nevű polgári engedetlenségi kampány a világ számos táján helyez nyomást kormányokra és az olajszektor cégeire, hogy a talajban hagyják fosszilis készleteiket, ne termeljék ki és ne égessék el őket – továbbsúlyosbítva a légszennyezést és a klímaváltozást.

Nem fogja bántani a megújuló energiákat Trump
Kisebb dolga is nagyobb ennél. Hatalomátvételt intéző teamje egyik bennfentese megszellőztette, hogy Trump nem fog hozzányúlni a megújuló energiák állami támogatási rendszeréhez, vagyis az adókedvezményekhez. Sőt az energiaszektor sem élvez nála prioritást. Helyette öt másik kérdésre koncentrál.

A késleltetés előnye nem csekély: a zöldek úgy gondolják, ha 2-3 évig meg tudják akadályoztatni egy-egy szén- vagy olajipari infrastruktúra építésének megkezdését, a piaci körülmények változása miatt addigra már nem lesz gazdaságos a beruházás elindítása. A megújulók térnyerésével és a szoláreszközök árának folyamatos csökkenésével ugyanis egyre nehezebben lesz képes felvenni a versenyt a fosszilis energiatermelés néhány éven belül.

Gáz: szükséges rossz?

Azonban a zöld mozgalom kritikusai – időnként a belső körből is – figyelmeztetnek, hogy a földgáztermelést és -hasznosítást megakadályozók tulajdonképpen az amerikai gazdaság zöldebbé válását is késleltetik. A széntüzeléses erőművekről a földgázüzemű energiatermelésre való átállás kulcsfontosságú a legszennyezőbb termelési formák kiiktatásában. Való igaz, ez még nem olyan zöld megoldás, mint a megújulók, de ugyancsak emissziómérséklést hoz magával.

A zöldek erre azt mondják, hogy a metánkibocsátás nagy szerepet játszik a földgázbizniszben, s a metán – a kibocsátás utáni első 20 évben – nyolcvanszor erősebb üvegházgáz, mint a szén-dioxid, legalábbis a The New York Times szerint. (Más sajtóorgánumok leginkább hússzor erősebb hatást emlegetnek, mert azok vélhetően a rövid távú hatást veszik alapul.) A zöldek viszont attól tartanak, hogy amint működésképesek az új földgáz-infrastruktúrák, azzal az USA bezárja magát egy még mindig meglehetősen karbonintenzív működési pályára. Ezek az infrastruktúrák ugyanis évtizedekig fognak működni.

Michael A. Levi, a Council on Foreign Relations energiaügyi szakértője szerint azzal, ha nemet mondunk a földgázra csak annyit érünk el, hogy a széntüzelésű erőművek életgörbéjét hosszabbítjuk meg. Miért? Mert a megújuló energiás infrastruktúrák egész USA-ra kiterjedő kiépítésének kérdése nem megoldott. A megújuló energia időszakos, s a szélfúvás- és napsütés-mentes időszakokban az áramot fosszilis energiahordozókból kell előállítani. És ha az ilyen erőmű nem gázüzemű (mert az építését megakadályozták a zöldek), akkor széntüzelésű. Jelenleg az Egyesült Államokban a gázüzemű erőművek közel fele átlagosan 17 százalékos kapacitáson működik (ami vajmi kevés), és csak 6 erőmű funkcionál 80 százalékon.

Az energiatermelésben is eljött a rendszerváltás ideje
Két út áll előttünk: vagy a végletekig kifacsarjuk Földünk erőforrásait, vagy pedig a megújuló energiaforrások használatára váltunk. Ezt azonban a politikai szereplőknek is fel kell ismerniük. Az energetikában igazi rendszerváltásra van szükség – mondták el szakértők a hetedik Fenntarthatósági Csúcson.