Beatlest énekelnek a liverpooli kukák

2011. október 11. kedd - 08:48 / PP/MTI
  •    

Beszélő szeméttárolókat állítanak ki az utcákra Londonban és Liverpoolban, hogy nagyobb kedvvel használják az emberek a hulladékgyűjtőket és kevesebbet szemeteljenek. 

A szemétládák ráadásul nem mind ugyanazt ismételgetik, hanem különböző üzenetekkel köszönik meg a járókelőknek, hogy figyelmet fordítottak a szelektív gyűjtésre. Hangjukat közismert színészek, sportolók adják. "Ez az! Máskor is így csináld!" – dicséri az egyik kuka használóját. Az egyik szinkronhang Amanda Holden színésznő. De állítólag a Monty Python ikonikus sztárja, Michael Palin is az angol bin (kuka) szót alapul véve mondja el apró módosítással a híres kijelentését: "Senki sem számít a spanyol bin-kvizícióra!"

A humor csinál kedvet a szelektív gyűjtéshez. Kép:flickr
A humor csinál kedvet a szelektív gyűjtéshez.
Kép:flickr

Az egyelőre kísérleti jelleggel felállított huszonöt beszélő hulladék gyűjtő október 13-tól várja a szemetet. Lesz köztük több is, amely dalra fakad, méghozzá szolgálati helyéhez illőn. A liverpooli kukák a Beatlestől énekelnek, a Covent Garden-iek operaáriáznak, a krikettpályához közeliek drukkerkórusművet adnak elő. A szemétládák két hónapig szolgálnak Londonban, azután országos turnéra indulnak, hogy végül visszatérjenek a brit fővárosba az olimpia idejére. Ha beválnak, állandóan utcán lesznek – adta hírül a BBC.

Arra számítanak az ötletgazdák, hogy így nagyobb hatékonysággal tudnak majd kedvet csinálni a szelektív gyűjtéshez és eredményesebben csökkenthetik majd a szemetelést, mint a korábban már bevezetett szigorú szabályozás tette. A motivációra szükség lenne itthon is, 2010 végén már mintegy 8 millió embernek volt lehetősége az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére, de csak 10 százalékuk gyűjtötte valóban külön ezt a hulladéktípust Magyarországon. Itthon inkább a kényelemre apellálnak, ezért a gyűjtő szigetek helyett a házakban lehet majd a szelektív hulladék tároló.