Az ipari forradalomhoz hasonló változás kéne

2016. március 23. szerda - 14:04 / piacesprofit.hu
  •    

Nem csak felelősségbeli kérdés, hanem üzleti lehetőség is a klímaváltozás elleni küzdelem - mondta a BCSDH üzleti reggelijén Ürge-Vorsatz Diána, klímakutató. Azok a vállalatok, amelyek időben nem tudnak, vagy nem akarnak élni a lehetőséggel, lemaradnak a versenyben.

ember a fejében LED-re cseréli az izzót

Kép:PP archív

Ürge-Vorsatz Diána, a Nobel-békedíjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC), üvegházhatású-gázok kibocsátásainak csökkentését vizsgáló III. Munkacsoport (WGIII) alelnöke tartott előadást a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) vállalatvezetőknek tartott üzleti reggelijén.

„Az ipari forradalomhoz hasonló mértékű változásra van szükség, amely a gazdaság minden területére kiterjed. Át kell értelmeznünk a fogyasztás és a növekedés alapú paradigmákat.”– fejtette ki előadásában Ürge-Vorsatz Diána. A klímakutató egy megvalósult „csodának” nevezte a párizsi klímaegyezményt, amely 196 ország első számú vezetőjének egyetértését és eltökéltségét fejezi ki a klímaváltozás megállítására. Egy olyan egyezmény született, amelyben találkoztak az alulról jövő kezdeményezések és a felülről jövő akarat.

Felhívta a figyelmet a vállalatvezetők személyes elköteleződésére és felelősségére is: „A változás kulcsa a személyes karizma”. A fosszilis energiahordozókról az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérésen túl, olyan új üzleti modellek kidolgozására van szükség, amelyek figyelembe veszik a természeti kincsekben okozott károkat is, és amelyek szakítanak a megszokott üzletmenettel. Ilyen lehet a megosztáson alapuló, vagy akár a körforgásos gazdálkodás (ld. keretes írásunkat). A cél eléréséhez az energia és az erőforrások felhasználását és a fogyasztást is csökkenteni kell, amelyben az informatika és más új technológiák elterjedése illetve új területeken való alkalmazása segíthet. Új fogyasztási szokások kerülnek előtérbe, ahol a mennyiség helyét a minőség veszi át. Ezek mind új üzleti lehetőséget jelentenek azoknak a vállalatoknak, akik időben felismerik a váltás szükségességét.

Semmit nem hagyunk hátra – gazdaság szemét nélkül?
A szakemberek szerint a körkörös gazdaság lehetséges, sőt nyereséges is lenne, de sokat kell még tennünk érte. A szűkülő és dráguló források hatékonyabb kihasználása nem opció, hanem már elkerülhetetlen valóság. A körkörös gazdaság elméletéről itt olvashat részletesen.

„A Párizsi csúcs természetesen nem oldotta meg a klímaváltozás kérdéseit, de nagyon fontos előrelépés. Amikor elkezdik a vállalások megvalósítását egy új gondolkodásmód mentén, ebben az üzleti szektornak kiemelt szerep fog jutni.” – fejtette ki Ifj. Chikán Attila, a BCSDH újonnan megválasztott elnöke.