Az igazi rezsicsökkentés: az áramtermelő bojler

2015. március 07. szombat - 10:01 / klímablog
  •    

Egy brit cég olyan bojlert fejlesztett amely hőt és áramot is előállít. A másfél millió forintot kóstáló találmány jelentősen csökkentheti a háztartások rezsiköltségeit. Négy-öt év alatt behozza az árát.

Hagyományos funkcióján, a víz felmelegítésén túl a bojler villamos energiát is termel, ami képes ellátni a háztartási berendezéseket, számolt be a találmányról a Business Insider. Az eszköz tervezői felismerték, hogy a családoknál nagy az igény rá, hogy a téli hónapokban minél kevesebb áramot fogyasszanak és függetleníthessék magukat a hálózattól.

De nem csak anyagi szempontból hasznos az innovatív eszköz. Ha a Flow Energy által piacra dobott bojler elterjed, olyan mértékben csökkentheti az angol áramhálózatra nehezedő terhelést, hogy háztartásonként 20%-os emissziócsökkentés realizálható. Ez remekül hangzik, de a lényeg egyelőre a költségcsökkentés: egy angliai háztartás akár 80 fontot (33 499 forint) is megspórolhat a bojlerrel. Mivel a Flow Energy áramszolgáltató is egyben, a szigetországbeli fogyasztóknak át kell váltani a jelenlegi szolgáltatóról erre a cégre, ekkor áll be a havi 80 fontos árkedvezmény, amit a cég garantál.

(Az igazi rezsicsökkentés mindenképpen a hatékonyabb berendezéseken múlik. Bizonyított például, hogy az épületek hőszigetelésével lényegesen csökkenthető a fűtési energia mértéke, így a rezsiköltség akár 30-40%-kal is kevesebb lehet.)

Rezsicsökkentés határok nélkül
(fotó: freeimages.com)

Öt év után ez megszűnik, s a takarékosság akár nagyobb mértékű is lehet. (Ha például nyáron hosszabb nyaralás, távollét miatt üresen áll a ház, az első 5 évben akkor is csak havi 80 fontos spórolás lehetséges, a ráta fixált.)

A bojler gázt fogyaszt, tehát a gázfogyasztás költségét is bele kell kalkulálni a rezsibe, ez némileg csökkenti a megtakarítás mértékét. A szerkezetet 10 éven át fejlesztették, árulta el a Business Insider-nek Tony Stiff, a Flow Energia vezetője, aki szerint az energiafogyasztás mai rendjét alapvetően megváltoztató eszközről van szó. 

A cég már 15 000 előrendelést kapott a termékére, de akár 200 000 darabot is képes legyártani belőle. A havi 80 fontos megtakarítások 5 év alatt 4800 fontot tesznek ki. A bojlerért 3675 fontot kell fizetni (1,53 millió forint). A beszerelés extra költséget jelent és házanként változó, ezért ennek árát nem jelzik a cég honlapján.

Hogyan működik?
A hagyományos gázbojlerektől eltérően -melyek a gáz elégetésével melegítik fel a vizet, amit eljuttatnak a fűtőtestekbe, radiátorokba- az új masina a következő folyamatot végzi el: -a gázt egy magas nyomású hűtőfolyadék felmelegítésére használja -a létrejövő gőzt egy dinamóba tereli (amit csigaszerű dugattyúgyűrű-tágítónak hívnak) -a dinamó forogni kezd és mini elektromos generátorként viselkedik -a forró gőz ezután egy hőcserélőn halad át, ahol felmelegíti a vizet -ahogy a melegvizet kiengedi (hogy a csapból fogyasztható legyen) a gőz visszatér a bojlerbe.