Az EU üzeni Trumpnak: nálunk lesz pénz klímavédelemre

2017. február 01. szerda - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

A következő 5 évben 100 milliárd dollárt fognak költeni a klímaváltozást megfékező projektekre - jelentette be az Európai Befektetési Bank elnöke, kifejezetten Donald Trumpnak üzenve. A pénzintézet megőrzi pozícióját, mint a klímatudatos beruházások egyik fő hitelezője.

Werner Hoyer, az EBB elnöke a bank éves közgyűlésén kifejezetten a klímaszkeptikusokhoz – köztük Donald Trumphoz – intézte bejelentését, ami egyben figyelmeztetés is: az EU nem változtat irányvonalán a klímavédelem kérdésében.

Az EBB hitelállományának már most is közel negyedét alkotják a klímavédelemmel kapcsolatos projekteket finanszírozó kölcsönök a Reuters hírügynökség adatai szerint. 2016-ban a bank 83,8 milliárd eurónyi kölcsönt helyezett ki, ebből 19 milliárd euró ment ilyen jellegű fejlesztésekre. A friss bejelentés szerint a következő 5 évben 100 milliárd dollárt nyom a bank klímavédelmi projektekre. Hoyer szerint ez a legnagyobb összeg, amit “multilaterális” intézmény a világon eddig a klímaváltozásra szánt.

“Nekünk, európaiaknak meg kell szabadítanunk a világot a klímaszkeptikusoktól” – mondta Hoyer. Ugyan nem mondta ki Trump nevét, de elég világos volt, hogy rá is céloz, mint a klímaszkeptikusok nagy hangadójára, akinek elnöksége Amerikában az olajlobbi érdekeit fogja védeni.

5858059202_a15811ccc6_b

Kép: Flickr

 

Ugyanakkor az intézmény környékén is változásokra kell felkészülni. Az EBB egyik fő részvényese ugyanis Nagy-Britannia, amely éppen az EU-ból való kilépés folyamatában van. A brit kormány az EBB részvényeinek 16 százalékát birtokolja. De mivel a bank szabályzatában benne van, hogy csakis EU-tagországok lehetnek a tulajdonosai, Anglia a jövőben egyértelműen nem lesz részvényes. Azt viszont még nem tudni, mi fog történni a részvénypakettel.

Hoyer hozzátette, a szigetországban nem működik olyan bank, amely betöltené az EBB funkcióját, és segítené az infrastrukturális fejlesztéseket. A nonprofit EBB 7 milliárd eurónyi kölcsönt nyújtott Angliának. Hoyer ugyanakkor nem zárta ki, hogy Anglia azután is részesülhetne a bank segítségnyújtásából, hogy távozott az EU-ból.

Forrás: Reuters