Az etikus működés megtérül!

2014. november 19. szerda - 16:37 / piacesprofit.hu
  •    

A gazdaság és az etika kooperatív szimbiózisa a túlélésünk egyetlen esélye – mondta előadásában Garaczi Imre, a Pannon Egyetem docense. A gazdaság és etika kapcsolata mindig is létezett, azt kell most megtalálnunk, hogy a modern világban mi az, ami képes működtetni és szabályozni ezt.

Garaczi Imre
Kép:PP/HatlaczkiBalázs

Gazdaság és etika kapcsolata nagyjából harminc éve kezdődött. De más formában mindig is létezett, már Cicero is foglalkozott a piac és etika kapcsolatával. Az etikának azonban a modern korban nincs hazája, nincs bázisa. Korábban a nagy világvallások vállalták ezt a szerepet, de a szekularizációval ezek a magánéletbe szorultak vissza. Minden vallásban alaptörvény, hogy a természettől csak annyit vegyél el, amennyit viszonozni tudsz, és minden vallás tanításában szerepel az is, hogy ha nem így teszel, annak gyermekeid látják kárát. A jin-jang gondolata szerint is egy törvényre van felfűzve a világ, Luther és Kálvin is folytatott harcot a fogyasztói világ ellen. Már Luther foglalkozott azzal, hogy a pénz és pénz közötti kapcsolat – vagyis akkor az uzsora – milyen gondokat fog okozni. De Kálvin már engedte a tisztességes kamatra való pénzkölcsönzést. (Tegyük hozzá, hogy szerinte a tisztességes kamat 8% volt!)

Napjainkban a szerződés próbálja meg az alap etikai normákat biztosítani, de ez csak a két ember közötti kapcsolatokat szabályozza. Vannak, akik a láthatatlan kész szabályozó erejében bíznak. Manapság viszont leginkább a kooperatív etika alkalmazása működik: hatékonyság és méltányosság összevetésén alapul. A céges világ etikai megállapodásokkal, kompenzációs újraelosztással, etikai kódexekkel szabályozza az etika érvényesülését. A legfőbb kérdés pedig az önérdek és az önzetlenség összeegyeztetése.

Lawrence Kohlberg etikai skálája
1. Engedelmesség
2. Haszonelvűség
3. megfelelés
4. társadalmi lelkiismeret
5. konszenzusos társadalmi lelkiismeret
6. konszenzusos etika

Megtérülő etika

A működő üzleti etika alapja az arra való figyelem, hogy etika nehogy bukáshoz vezessen – tette hozzá Garaczi. Ahhoz, hogy megfeleljenek az elveknek, a cégek etikai auditokat vesznek figyelembe mára, az etikus működés pedig hozzáadott értéknek minősül. Sőt, mára statisztikák bizonyítják, hogy az etikus működéssel mára magasabb profitot lehet elérni – ez tehát a megtérülő etika. Ha megfelelő tudatossággal alkalmazzák, akkor egyúttal profithoz is vezethet.

Most el kell jutnunk a jóléti gazdaságból a környezeti gazdaságba minél magasabb morális és etikai szinteket felépítve. Ez a gazdasági fejlődés következő szakasza. A gazdaság és az etika kooperatív és szükségszerű szimbiózisa a 21. Század egyetlen esélye.

A Fenntarthatósági Csúcs 2014 többi előadásának összefoglalójáért kattintson ide!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor