Az ablakunk is napenergiát termelhet: jönnek az átlátszó napkollektorok

2017. október 29. vasárnap - 10:09 / Kriston László
  •    

A napkollektorok új generációja úgy néz ki, mint az üveg, és hamarosan ugyanannyi energiát tud generálni a napfényből, mint amennyit a korábbi modellek. Épületek és autók ablakaiként is használhatók lesznek.

Előbb-utóbb ellfelejthetjük a fekete vagy kék színű szolárpaneleket. A Michigan State University kutatói fejlesztették ki az átlátszó napkollektort, mely beépíthető az ablakkeretekbe.
Találmányuk tulajdonképpen némi fényt is kibocsát, mert „átlátszó foszforeszkáló” felületként írták le közleményükben, melyen keresztül zavartalanul tekinthetünk ki az előttük elterülő tájra. A felület nem fogja befolyásolni a kilátást.

A tudósok kalkulációja szerint az új napkollektorok az Egyesült Államok áramfogyasztásának 40 százalékát is fedezhetik. Ehhez azonban az kell, hogy a hatékonyságuk javuljon, vagyis a napfény energiáját nagyobb arányban tudják hasznosítani.

Richard Lunt, az innováció apja. (fotó: Michigan State Uni, research.msu.edu)

Richard Lunt, az innováció atyja.
Fotó: Michigan State Uni, research.msu.edu

A hagyományos szolárpanelek jelenleg a napfény 15 százalékát fogják munkára, az átlátszó modulok még csak 5 százalékra képesek. A kutatócsoport ötéves fejlesztés után úgy látja, hogy az átlátszó napkollektorok csak a lehetséges energiahatékonyságuk egyharmadánál tartanak. A 15 százalékos cél tehát lehetséges, nem kíván óriási technológiai áttörést ennek elérése.

Az USA-ban az áramfogyasztás 1,5 százalékát fedezik napenergiával.

(futurism.com)