Ausztria betiltaná a rákkeltő gyomirtót

2019. július 04. csütörtök - 19:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az osztrák parlament nagy többséggel megszavazta a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) indítványát, amely a glifozát kitiltásáról szól. Ugyanakkor a konzervatív Osztrák Néppárt képviselői a parlamenti vitán arról beszéltek, hogy mindez a gazdák arculcsapását jelenti, akik a hatóanyagot szakszerűen alkalmazzák.

Ausztria döntése ebben a kérdésben uniós jogot sérthet, hiszen az EU növényvédelmi rendelete még 2022-ig engedélyezi a totális gyomirtó használatát.

depositphotos.com

depositphotos.com

A glifozát kitiltásáról szóló nemzeti megvalósíthatósági tanulmány szerzői is ezen a véleményen vannak. Ráadásul a tanulmány azt hozta ki, hogy a totális gyomirtónak pozitív ökológiai hatásai is vannak. 

Ha az SPÖ akciója sikerre vezetne, akkor a termelési költségek növekedése miatt az osztrák

Monsanto-bírságok: 13 400 rákos ember készül perelni a Bayert!
Éveken át uralta a növényvédő szerek piacát a glifozát alapú Rounduppal a Monsanto, mígnem a felhasználók pereket indítottak ellene. A harmadik ilyen pert nyerték meg rákbeteg felhasználók Kaliforniában, ahol kétmilliárd dolláros bírságot szabott ki a bíróság a Monsanto új tulajdonosára, a Bayerre.

gazdák hátrányba kerülnének az egységes uniós piacon a többi tagállam termelőivel szemben. A fogyasztók viszont semmi kézzelfogható előnyét nem látnák a glifozát kitiltásának – érvelnek a szigorítás ellenzői. A vásárlók minden bizonnyal gyakrabban nyúlnának az olcsóbban kínált, glifozátos technológiával előállított termékekért a polcokon.

Eközben a Bayer további lépéseket tett az imázsa javításáért. 215 millió dollárt fektetett a rák gyógyítását célzó sejtterápiás kutatásokba.

Ennek érdekben bevásárolták magukat az amerikai Century Therapeutics biotechnológiai cégbe, amelyik éppen egy 250 millió dolláros befektetési ügyletet hajtott végre, és kapóra jött neki a Bayer által kínált összeg. A maradékot egy amerikai befektetési alap és a japán Fujifilm dobta össze. A kutatások célja, hogy a rákos betegségeket őssejtek beültetésével kezeljék. 

A rákos megbetegedések miatt elindított amerikai perek nagyon megtépázták a vegyipari vállalat nimbuszát és tőzsdei értékét. Ezt ellensúlyozandó a Bayer a kommunikáció, az engedélyeztetési eljárások nyilvánossága és a környezetvédelem terén is igyekszik a lehető legpozitívabb képet kialakítani a tevékenyéségéről.

(Forrás: MTI, Agrárszektor)