Aranybánya a zöldeknek Trump

2016. július 28. csütörtök - 19:21 / KlimaBlogger
  •    

Donald Trump nem rejtette véka alá, hogy nem hisz a klímatudományban. Szerinte az éghajlatváltozást nem az emberi légszennyezés okozza. Az amerikai zöld szervezetekhez dőlnek az adományok, hogy a kampányidőszakban felszólalhassanak Trump nézetei ellen.

Donald Trump azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a klímaváltozás egy csalás, amit Kína talált ki arra, hogy eladhassa a tömérdek napkollektorát. (A klímaváltozás egyébként az ausztrálok szerint is kamu.) Ha megválasztják, az üzletember amerikai elnökként számos ökológiailag katasztrofális hatású programot indítana. Kampányában a következő ígéreteket tette:

  • újraélesztené a szénbányászatot Amerikában
  • lazítaná a környezetvédelmi előírásokat az amerikai jogrendben
  • újratárgyalná, sőt semmibe venné a Párizsi Klímaegyezmény USA-ra nézve kötelező vállalásait
  • újraindítaná a -környezetvédők és a lakosság tiltakozása miatt- megfeneklett Keystone-olajvezeték projektjét, mely szinte az egész országon átívelne.
  • növelné a mélytengeri olajkitermelést.

Mindezekkel nyilvánvalóan eltörölné azokat az eredményeket, amiket az amerikai és nemzetközi környezetvédő szervezetek, aktivisták és ökotudatos politikusok és vállalatok értek el sok-sok éves küzdelemmel (a 2009-ben gyenge eredményekkel zárult koppenhágai klímacsúcs után). A republikánus párt és Trump olajipart favorizáló, klímaváltozást tagadó ideológiája jól jött az amerikai zöld szervezeteknek. Dőlni kezdtek az adományok: tehetős emberek pénzzel, a középosztálybeliek pedig önkéntesként adják idejüket.

Ő lenne a jövő? (fotó: flickr)

Ő lenne a jövő?
(fotó: flickr)

Ezzel igyekeznek segíteni a zöld kampányolást, hogy a választásig kommunikálhassák a tudományos tényeket: a klímaváltozást igenis civilizációnk emissziója okozza, s Trump politikája csak ezt növelné, valamint a gazdaság függőségét a fosszilis energiaforrásoktól. “Nem is kérhettünk volna jobb motivátort, mint Donald Trump”, nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Michael Burne, a Sierra Club igazgatója. Egy kör-emailjük, mely kritizálta Trump nézeteit 25 000 dollárnyi adományt hozott a Sierra Club tagságától és 15 000 új önkéntes ajánlkozott fel, hogy szolgálja a klímaügyet.

A klub politikai bizottsága, mely az elnökválasztás idején esedékes kampányokért felel, eddig 62 000 dollárt gyűjtött össze, míg a 2012-es elnökválasztási kampány idején a felajánlások összege csak 22 000 dollár volt. A washingtoni League of Conservation Voters egy nemrég rendezett jótékonysági rendezvénye szintén rekordösszeget kasszírozott, miután pénzgyűjtő kampányukban ők is Trump figuráját használták, mint küldetésük antitézisét.

Bár a díszvacsora által összegyűjtött pénzösszeget nem kötötték a Reuters tudósítójának orrára, azt a szervezet Voters Action Fundjától elárulta, hogy idén 610 000 dollárt kalapoztak össze az elnökválasztással kapcsolatos kampányolásra, ami háromszorosa annak, amit 2012-ben, és kétszerese annak, amit 2008-ban sikerült összegyűjteniük. (2008-ban még az volt a cél, hogy ne kerüljön Bush után újabb republikánus jelölt a Fehér Ház élére, ezért lehetett nagyobb a megdöntésére irányuló zöld akarat és adakozási hajlam.)

A legrosszabbra kell felkészülnünk
A gazdasági és politikai szereplők hajlamosak alábecsülni a globális felmelegedés okozta veszélyeket, pedig komoly fenyegetést jelentenek – derül ki egy friss brit-kínai jelentésből, amelyet a BBC idéz. Eszerint a lehető legrosszabbra kell felkészülnünk, mert a jelenlegi tendenciák szerint a klímaváltozás még a fejlett országokat is destabilizálhatja.