Applikáció segítene a szomjazókon

2016. szeptember 20. kedd - 19:11 / KlimaBlogger
  •  
  • Előfizetés

A világ számos táján még mindig nincs hozzáférése a lakosságnak egészséges ivóvízhez. Aktivisták szerint a megoldás egy interaktív térkép lenne, ami pontosan mutatja az elérhető ivóhelyeket. Sajnos, a terroristák is hozzáférnének.

Képzeljünk el egy geolokációs alkalmazást, mely valós időben – vagy megközelítőleg valós időben – mutatná, hol található ivóvíz, illetve hogy a talajvizek éppen hol szennyezettek, hol javult a minőségük.

A szomjúság hajtja a menekülőket
Vannak olyan területek, ahol a környezeti feltételek teljesen ellehetetlenítik az ottaniak életét, nem hagyva más megoldást, mint az elvándorlást. Van ahol elég a közelbe költözni, hogy megfelelő mennyiségű ivóvízhez jussanak, ám máshol az országot, sőt kontinenst kénytelenek maguk mögött hagyni emberek. Kik is valójában a klímamenekültek és milyen kiváltó okok állnak az egyre durvábbnak ígérkező menekülthullám hátterében? Itt olvashat róla.

Mekkora összefogás kellene ehhez? Óriási. Céges és nemzeti érdekeken átnyúló kooperáció. Will Sarni a greenbiz.com hasábjain pengetett nemrég olyan húrokat, hogy nyilvánossá kellene tenni minden vízkészletadatot. Hogy ez miért olyan fontos?

Ha hozzáférhetővé tennék a vízadatokat, abból nemcsak a startup-cégek profitálnának – új megoldásokat fejlesztve a vízzel ellátatlan közösségek számára –, de a civil társadalom is jól járna. Az emberek tudnák, hol nem szabad éppen inniuk a kútból. (A víztechnológiai megoldások fejlesztésére már több startup-központ és startup-accelerátor létezik, például az ImagineH2O, a Global Water Center, a WaterStart ésa WaterTAP.)

fotó: freeimages.com

Fotó: freeimages.com

A kormánytisztviselők megalapozottabb döntéseket tudnának hozni, s a nem kormányzati szervezetek is hatékonyabban tudnának fellépni a vízválságok kezelésében.

Az elképzelt alkalmazás akár még a fejlődő országokban is közkézen foroghatna, hiszen az előrejelzések szerint 2019-re Afrikában 930 millió mobiltelefon-tulajdonos lesz. Egyharmaduk rendelkezik majd a telefonján internet-hozzáféréssel. 2018-ra az internet eléri a világ népességének 50 százalékát.

Sarni azonban egy fontos dologról feledkezik el: hogy az ivóvíz nemzetbiztonsági tényező. Ha egy ország interaktív térképen közszemlére teszi készleteit, azzal kvázi meghívót nyújt a terroristáknak is, támpontokat adva ahhoz, mely víztározóknál, tavaknál, vízerőműveknél tudják nagyon könnyen lehetetlenné tenni a civilizált életet. Mint ahogy nemrég a michigani Flintben – a dokumentumfilmes Michael Moore szülővárosában – tapasztalt vízszennyezés is mutatta, egy-egy ilyen incidens nagyszámú embert érinthet.

Forrás: greenbiz.com, USA Today

Már bíróságra mennének a vízért
Egyre többen vannak, akik a saját bőrükön érzik a vízhiányt. Afrikában és Ázsiában sokaknak csak pár liter jut naponta, ami megélni is kevés, nemhogy gazdálkodni. Már nemzetközi bíróság elé vinnének folyócsapolással kapcsolatos gondokat.