Applikáció segítene a szomjazókon

2016. szeptember 20. kedd - 19:11 / KlimaBlogger
  •    

A világ számos táján még mindig nincs hozzáférése a lakosságnak egészséges ivóvízhez. Aktivisták szerint a megoldás egy interaktív térkép lenne, ami pontosan mutatja az elérhető ivóhelyeket. Sajnos, a terroristák is hozzáférnének.

Képzeljünk el egy geolokációs alkalmazást, mely valós időben – vagy megközelítőleg valós időben – mutatná, hol található ivóvíz, illetve hogy a talajvizek éppen hol szennyezettek, hol javult a minőségük.

A szomjúság hajtja a menekülőket
Vannak olyan területek, ahol a környezeti feltételek teljesen ellehetetlenítik az ottaniak életét, nem hagyva más megoldást, mint az elvándorlást. Van ahol elég a közelbe költözni, hogy megfelelő mennyiségű ivóvízhez jussanak, ám máshol az országot, sőt kontinenst kénytelenek maguk mögött hagyni emberek. Kik is valójában a klímamenekültek és milyen kiváltó okok állnak az egyre durvábbnak ígérkező menekülthullám hátterében? Itt olvashat róla.

Mekkora összefogás kellene ehhez? Óriási. Céges és nemzeti érdekeken átnyúló kooperáció. Will Sarni a greenbiz.com hasábjain pengetett nemrég olyan húrokat, hogy nyilvánossá kellene tenni minden vízkészletadatot. Hogy ez miért olyan fontos?

Ha hozzáférhetővé tennék a vízadatokat, abból nemcsak a startup-cégek profitálnának – új megoldásokat fejlesztve a vízzel ellátatlan közösségek számára –, de a civil társadalom is jól járna. Az emberek tudnák, hol nem szabad éppen inniuk a kútból. (A víztechnológiai megoldások fejlesztésére már több startup-központ és startup-accelerátor létezik, például az ImagineH2O, a Global Water Center, a WaterStart ésa WaterTAP.)

fotó: freeimages.com

Fotó: freeimages.com

A kormánytisztviselők megalapozottabb döntéseket tudnának hozni, s a nem kormányzati szervezetek is hatékonyabban tudnának fellépni a vízválságok kezelésében.

Az elképzelt alkalmazás akár még a fejlődő országokban is közkézen foroghatna, hiszen az előrejelzések szerint 2019-re Afrikában 930 millió mobiltelefon-tulajdonos lesz. Egyharmaduk rendelkezik majd a telefonján internet-hozzáféréssel. 2018-ra az internet eléri a világ népességének 50 százalékát.

Sarni azonban egy fontos dologról feledkezik el: hogy az ivóvíz nemzetbiztonsági tényező. Ha egy ország interaktív térképen közszemlére teszi készleteit, azzal kvázi meghívót nyújt a terroristáknak is, támpontokat adva ahhoz, mely víztározóknál, tavaknál, vízerőműveknél tudják nagyon könnyen lehetetlenné tenni a civilizált életet. Mint ahogy nemrég a michigani Flintben – a dokumentumfilmes Michael Moore szülővárosában – tapasztalt vízszennyezés is mutatta, egy-egy ilyen incidens nagyszámú embert érinthet.

Forrás: greenbiz.com, USA Today

Már bíróságra mennének a vízért
Egyre többen vannak, akik a saját bőrükön érzik a vízhiányt. Afrikában és Ázsiában sokaknak csak pár liter jut naponta, ami megélni is kevés, nemhogy gazdálkodni. Már nemzetközi bíróság elé vinnének folyócsapolással kapcsolatos gondokat.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor