Algafarmokból jöhet a jövő üzemanyaga

2018. december 01. szombat - 10:06 / piacesprofit.hu
  •    

A jövő üzemanyaga növényekből jöhet: elsősorban a világszerte telepített alga-farmokból.

A globális felmelegedés, a dízel-válság közepette fokozott erővel folynak a kutatások annak kiderítésére, hogyan lehet a környezetszennyező olajtermékek helyett más, megújuló üzemanyaggal hajtani a járműveket, gépeket.algae seaside

Már a 2000-es évek elején felmerült a „biodízel”, a növényi eredetű üzemanyag, amelynek előállításával az Egyesült Államokban elsősorban növényi olajban gazdag termékekből próbálkoztak, mint a szója vagy a pálmaolaj. E módszer nagy akadálya, hogy olyan, öntözött földterületeket igényel, amelyeket fontosabb élelmiszer-termelésre felhasználni, különösen olyan országokban, ahol kevés a termőföld és nagy az élelmiszer-szükséglet.

Ezért fordultak a kutatók az olyan egysejtű élő szervezetek felé, mint az alga és a baktériumok. A sós vízben élő algák képesek olaj előállítására, míg baktériumok fel tudnak szabadítani a növényi hulladékokban rejlő energiát.

A kezdeti tapogatódzások után az újabb tudományos és technikai vívmányok lehetővé tették és

Olajipari óriáscégeket perelt be New York főpolgármestere
New York főpolgármestere, Bill de Blasio azzal az indokkal perelte be az olajipari óriásokat, hogy hozzájárultak a klímaváltozáshoz és ezt elhallgatták, hogy megőrizhessék magas nyereségességüket. New York továbbá ötmilliárd dollárnyi tőkét von ki olyan nyugdíjalapokból, melyek nem adnak túl olajipari részvényeiken.

teszik a gyorsabb haladást ezen a területen. A Kaliforniában, mesterséges tavakban algákkal folyó kísérletek azt mutatják hogy kevesebb, mint fél hektáros területen több, mint 8.000 liter bio-üzemanyagot lehet előállítani – csaknem a négyszeresét annak, amennyit pálmaolajból lehetne kinyerni.

Ahhoz, hogy a módszer valóban gazdaságos legyen, növelni kell az algák olajtermelő képességét. Ehhez a sejt- és a gén-sebészet vívmányai nyitnak utat. Alkalmazásukkal optimalizálni lehet a fotoszintézist, amellyel az algák olajat állítanak elő.

A bonyolult feladat megoldásában már értek el eredményeket, de további laboratóriumi és gyakorlati kísérletekre van szükség megállapítani: hogyan lehet mezőgazdasági termelésre alkalmatlan területeken, főként sós víz felhasználásával, algatelepeket működtetni.

Az ExxonMobil kutatói szerint 2025-re lesznek képesek napi 10.000 hordó alga-alapú biodízel előállítására. Ez csak a kezdet lesz az úton, amely világszerte működő algatelepek létesítéséhez vezet.

(Forrás: ExxonMobil)