Alakítsuk otthonunkat állami támogatással!

2010. január 22. péntek - 09:52 / Sajtóközlemény
  •    

Ismét igényelhetők pályázati pénzek otthonunk energiahatékonyságának növelésére a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogramjától. Hagyományos technológiával készült lakások átalakítására és új, energiahatékony otthonok építésére egyaránt lehet pályázni. A támogatás mértéke elérheti a 60 százalékot.

A pályázat olyan energetikai korszerűsítéseket támogat, amelyek valós széndioxid-megtakarítást eredményeznek az adott lakóingatlannál. Ide tartozik az elavult fűtési és vízmelegítő rendszerek korszerűsítése, az ablakok hőszigetelése vagy cseréje, az épület külső hőszigetelése, vagy akár napkollektorok felszerelése. A támogatás mértéke alapesetben 30%, maximális értéke beruházás-típusonként változik. Új építésű lakások esetében akkor kaphat valaki támogatást, ha az ingatlanja eléri az A+ energiaosztályt.

Új elem a pályázati kiírásban, hogy ezúttal – a jogszabályoknak megfelelően – energetikai tanúsítványt is be kell nyújtani a dokumentáció részeként. A tanúsítvány nem csak az állam számára fontos dokumentum, hiszen ezzel bizonyítható, hogy az adott korszerűsítés tényleges energia-megtakarítással jár-e, de a tulajdonosnak is segít eldönteni, mitől várhatja a leggyorsabb megtérülést, milyen beruházásba érdemes belevágnia. (Az energiatanúsításról bővebben a www.lakcimke.hu oldalon olvashatnak, illetve ahol továbbra is ingyenesen igényelhető a Lakcímke kiadvány, számtalan ötlettel a hatékony otthoni energiafelhasználásra és hasznos tanácsokkal beruházás esetére.)

Nő a támogatás aránya: A 60 százalékot is elérheti 
Szintén újdonság, hogy azoknál a beruházásoknál, amelyek eredményeképpen az épület B vagy ennél jobb kategóriát ér el, az elérhető támogatás aránya is nő. Ha például D energiaosztályú házunkat alapos és mindenre kiterjedő korszerűsítéssel A+ kategóriáig sikerül felhoznunk, az állami támogatás mértéke akár 60% is lehet.
A pályázaton hagyományos építésű családi házak vagy lakások tulajdonosai, illetve hagyományos építésű társasházak akár közösen is indulhatnak. A leadási határidő ezúttal meglehetősen hosszú: 2010. október 30-ig lehet pályázni, hacsak a keret hamarabb ki nem merül. A kiírás letölthető a KvVM oldaláról, vagy a pályázatot kezelő szerv, az Energia Központ Nonprofit Kft honlapjáról.