Fintorognak a zöldek az új uniós szabályon

2014. január 31. péntek - 19:16 / klímablog
  •    

Az EU új energiapolitikája eltörli azt a gyakorlatot, hogy a megújulók arányának előírása a tagországokra egyénileg vonatkozzon, ehelyett általános, az egész EU-ra szóló arányt szab meg: 27 százalékban. Ezt a reformdöntést sok kritika érte. A Nobel Békedíjas Al Gore a davosi Világgazdasági Fórumon védelmébe vette az EB stratégiáját.

Kép:PP archív

A zöldek attól tartanak, hogy a páneurópai megújuló-arány az energiamixben lehetőséget ad a variálgatásra, cselezésre, mondván: az egyik ország több megújuló energiainfrastruktúrát hoz létre, a másik kevesebbet, a nagy egészben ez úgyis kiegyenlítődik – ahelyett, hogy mindegyik állam egyenként kötelezve lenne egy bizonyos részarány elérésére. Környezetvédők azzal vádolják az EB-t, hogy lemondott a szél-, nap- és vízenergiáról. (A kibocsátáscsökkentési célkitűzés továbbra is országokra lebontva lesz érvényes.)

Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár és Al Gore, az USA egykori alelnöke azonban kiállt az Európai Bizottság döntése mellett. Gore szerint “egy kissé méltánytalanul kritizálják” az EU-t, miközben sokan elfelejtkeznek róla, hogy az unió igyekszik vezető szerepet betölteni a klímaharcban.

A Greenpeace “fogatlannak”, a Föld Barátai “teljesen alkalmatlannak” tartották az előterjesztett EB-stratégiát, de a szél- és napenergiaszektor résztvevőit tömörítő szervezetek is elítélték az új uniós szintű célkitűzést. Azért Gore sem látja rózsaszín szemüveggel a helyzetet, Davos-ban elismerte: “Igen, visszakoztak a megújulókra kitűzött célokkal…” Majd hozzátette a jó hírt: “De agresszíven előreléptek a kötelező érvényű 40 %-os kibocsátási cél megvalósításával.”