Akár 1,3 milliárd forintnyi hitel energiahatékonyságra

2011. július 01. péntek - 14:31 / klímablog/MTI
  •    

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15 millió euró refinanszírozási hitelkeretet biztosít az Erste Bank Hungary számára önkormányzati energiahatékonysági projektek megvalósításához. Egy önkormányzat, vagy önkormányzati projektcég maximum 5 millió eurót vehet fel, a maximális futamidő 15 év lehet, forintban és euróban is lehet igényelni az energiaprojekthez a hitelt. A beruházás sikeres megvalósítása esetén az EBRD hitelkeretét 20 százalékos mértékig az EU vissza nem térítendő támogatása is kiegészíti.

A hitellehetőség az önkormányzatok alábbi típusú projektjeire érvényes:

  • energiahatékonyságot növelő berendezések fejlesztése
  • fűtési és világítási rendszerek cseréjére
  • elavult kazánok felújítása
  • épületek hőszigetelésének korszerűsítésére is fel lehet venni a hitelt.

Az egy-egy önkormányzatnak nyújtott kölcsönök nagyságát és kamatfeltételeit egyedileg határozzák meg az Erste részéről. Ülle Müürisepp Gutierrez, az EBRD budapesti irodájának vezetője a hazai sajtónak elmondta: az EBRD továbbra is finanszírozza a működési területén lévő országok gazdaságait. A bank bízik abban, hogy ezzel a hitellel hozzájárulhat a magyarországi  önkormányzati szektor további fejlődéséhez.

A hitelkeretet az Erste piaci kamatokkal veszi fel az EBRD-től, és a kölcsönfelvevő önkormányzat hitelképességének megvizsgálása után szabja meg számára a kölcsön konkrét feltételeit.

Az energiamegtakarítást célzó projektek megvalósíthatóságát az EBRD szakértői is megvizsgálják, majd a beruházás végén a hitel felvételekor vállalt feltételek teljesítését független szakértők ellenőrzik.