Adatokat mentenek Trump elől a klimatológusok

2017. január 13. péntek - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

Féltik az állásaikat. Merthogy Trump már listázni készül őket, ami feketelistává is válhat, amint beiktatják. Többen elkezdték átvinni a klímatudomány adatait nem kormányzati szerverekre. Hogy senki se manipulálhassa a tényeket. Mások álneveket igyekeznek találni a klímaváltozásra.

A Reuters hírügynökség egyik munkatársa több mint egy tucat háttérbeszélgetést folytatott amerikai tudósokkal, akik egytől egyig azt mondták: védekező üzemmódba kapcsoltak.

10 döntés, amellyel Trump elhozhatja az ökokatasztrófát
Hogy hogyan gondolkodik Donald Trump az energiapolitikáról és a klímaváltozásról, azt nagyrészt már tudjuk a kampánybeszédeiből. Vegyük sorra, hogyan tehet keresztbe az USA 45. elnöke a klímapolitikának és az ökoszisztémáknak!

Álnéven: játék a szavakkal

Elkezdték kiirtani a „klímaváltozás” szót a prezentációikból és azokból a javaslatokból, amik jövőbeli projektekre vonatkoznak. Andreas Pein, az államilag finanszírozott National Center for Atmospheric Research (NCAR) kutatója például klímaváltozás helyett „globális változást” írt javaslatába egy olyan projektben, amit egy olajipari szereplő végez(ne).

Ugyancsak az NCAR-nál Ben Sanderson azt a trükköt választotta, hogy klímaváltozás helyett „időjárást” emleget irományaiban. Úgy látja, a projektjavaslatoknak megvédhetőknek kell lenniük, anélkül, hogy a klímaváltozás szó elhangzana. (Mert az nyilván vörös posztó lesz a Trump-adminisztrációnak.) Ezért Sanderson „időjárási kockázatokat” emleget előszeretettel.

Általában véve több tudós is hajlik afelé, hogy ezentúl inkább az időjárásra utal, mintsem az éghajlatváltozásra.

Lefaragják a támogatást?

Obama elnöksége alatt a klímatudomány és az ezzel foglalkozó intézmények biztos támogatást élveztek a szövetségi költségvetésben. Az olajlobbival szimpatizáló Trump azonban nagy valószínűséggel le fogja faragni ezeket az állami kiadásokat. Sőt könnyen meglehet, hogy elnyomja majd a klímatudományt is. Erre utal az, hogy hatalomátvételt bonyolító csapata elkezdett bekérni adatokat az állami alkalmazásban lévő klímatudósokról és munkájukról – ami könnyen feketelistázáshoz vezethet.

adatok monitoron

Kép: Pexels

2014-ben az Obama-adminisztráció 11,6 milliárd dollárnyi támogatást fordított a klímaváltozás kutatására, klímatudományos technológiára és annak nemzetközi segítésére, ami jelentős növekedés az 1993-as 2,4 milliárd dolláros ráfordításhoz képest.

Trump ugyan nem mondta ki egyértelműen, hogy csökkentené a klímatudomány támogatását, de vezető tanácsadója, Bob Walker a The Guardian brit napilap szerint azt nyilatkozta, nincs szükség a NASA földkutató tevékenységére, ezért az intézmény eme részlegét és profilját beszüntetnék.

Mentik az adatokat

Szóval úgy néz ki, van mitől tartania a klímatudománynak. „DataRefuge” néven indult összefogással mentenék a menthetőt. A lényeg, hogy kormányzati szerverekről átviszik a klímatudomány adatait a „köz” számára hozzáférhető, nem kormányzati szerverekre. A University of Pennsylvania és a University of Toronto koordinálja az akciósorozatot, vezetője Eric Holthaus meteorológus. A cél az, hogy a kormányzat ne manipulálhassa, módosíthassa vagy semmisíthesse meg a tudományos adatokat.

Megígérjük, a Klímablog marad – nem kereszteljük át Időjárásblognak!

Forrás: Reuters, The Guardian

Humorral Trump ellen
Vannak tudósok, akik már kidolgozták viccrepertoárjukat Trump elnökségének elkövetkező 4 évére. A University of South Florida gleccserszakértője Jason Gulley azzal viccelődött: „Hogyan tudnánk fegyverekké alakítani a gleccsereket? Vagy mi az ingatlanpiaci értéke a grönlandi jégmezők alatti területeknek?”