A nyári és őszi hónapokban is sokat spórolhatunk a számlán

2011. augusztus 31. szerda - 20:03 / klímablog
  •    

Az átlagosnál melegebb hőmérséklet, kánikula hatására akár 10-20 százalékkal is növekedhet a lakossági áramfogyasztás. Míg korábban az éves terhelési csúcsidőszak rendszerint a téli időszakra esett, néhány éve ez már a nyári időszakra jellemző, elsősorban a klímaberendezések fokozott üzemeltetésének hatására. Sokan mégis úgy vélik, az áramszámlán csak a téli hónapokban, a fűtési szezonban lehet spórolni, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy néhány egyszerű tanács megfogadásával a fogyasztás a melegebb hónapokban is jelentősen mérsékelhető, így éves szinten a villanyszámla összegéből több ezer forint is megtakarítható. - írja az EDF DÉMÁSZ összefoglalójában.

A háztartási hűtőgépek optimális belső hőmérséklete +7°C, ha ez akár csak 2 fokkal kevesebb, az máris 15 százalékkal növeli a fogyasztásukat. A hűtők kánikulában fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve, energiafogyasztásuk azonban csökkenthető a hátsó részükön lévő hőleadó-radiátor rendszeres tisztításával. Emellett fontos – különösen az idősebb gépeket – havonta legalább egy alkalommal leolvasztani, illetve oda kell figyelni arra is, hogy ha az ablakon beszűrődő napsugárzás a hűtőt éri, a hő hatására növekszik az energiafelhasználása. Különösen kánikulában ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk nyitva sokáig, illetve minél kevesebbszer nyitogassuk a hűtőgép ajtaját.

A háztartások tovább mérsékelhetik energia-felhasználásukat a vízfelhasználási szokásaik újragondolásával. Egy energiatakarékos mosógép  éves becsült áramfogyasztása 204 kWh. Mivel jó időben nem koszolódnak annyira a ruhák, érdemes alacsonyabb hőfokon, előmosás nélkül, rövidebb programmal használni a készüléket, így akár harmadával is csökkenthető az energiafelhasználása.

A háztartásokban lévő elektromos árammal működő készülékek készenléti üzemmódban igen jelentős mennyiségű áramot fogyasztanak. A konnektorban felejtett telefontöltő, a töltőn hagyott laptop fogyasztása is növeli a havi számlánk összegét. Éppen ezért célszerű a töltés befejezésével áramtalanítani azokat. A nyaralások idejére pedig érdemes minden árammal működő készüléket áramtalanítani.

A melegebb napokon egyre többen klímaberendezéssel teszik elviselhetővé a hőmérsékletet. A tartós hőség hatása egy átlagos háztartás számára 1-2 ezer forint többletköltséget jelent az áramszámla végösszegében. Légkondicionáló berendezés használata, amennyiben átlagosan naponta 6-7 órán keresztül működtetjük, nagyjából 600-1000 forint többletköltséget jelent naponta egy 2 KW-s készüléket feltételezve. A klímaberendezések működtetési ideje a nyári időszakban átlagosan 3-4 hétig tart. Ha azonban a közvetlen napsugárzás melegítő hatását mérsékeljük az ablakon lévő reluxák vagy redőnyök leengedésével, sötétítő használatával, akkor kisebb energiafelhasználással is elérhetjük az optimális hőmérsékletet. Sokan éjszakára is bekapcsolva hagyják a klímát, ilyenkor célszerű időzített kikapcsolásra állítani a készüléket