A magyar atomlady egységet akar

2008. október 05. vasárnap - 11:20 / Sajtóközlemény
  •    

Európa nem maradhat le az energiaversenyben, ezért az EU-nak komolyan kell számolnia az atomenergiával. Ez fenntartható, versenyképes és biztonságos.

A 21. század energia-kihívásai megkövetelik az Európai Unió egységes fellépését, mert az EU központi szerepet játszik abban, hogy polgárai fenntartható, versenyképes és biztonságos energiához jussanak – mondta Herczog Edit, EP-képviselő, a Nukleáris Energia Jövőjéért Európai Fórum elnöke az Energetika 2008 konferencián. (Herczog szerint hazánknak is új erőművek építését kellene megkezdeni.)

“A nukleáris energia globális gyarapodása nem kérdés, hanem tény. Visszájára fordítani se nem lehet, se nem érdemes, Európának tehát aktív szerepet kell vállalnia. Ehhez nem lesz elég szinten tartani, hanem fejleszteni is kell az atomenergia területén megszerzett európai tudást és szakértelmet” – összegezte az Unió előtt álló kihívásokat Herczog Edit.

“Jó lenne, ha a tagállamok végre megfontolnák egy európai szintű nukleáris program elindítását. Hiába nő ugyanis az olyan alternatív források szerepe, mint a szélenergia, részesedésük nem emelkedik 20 százalék fölé belátható időn belül. Ideje lenne, ha a tagállamok elmozdulnának a holtpontról, és kedvezően állnának hozzá az atombiztonságról szóló közös szabályok megalkotásához is” – hangsúlyozta a képviselő.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetközi Energiahivatal adatai szerint a világnak 32 új reaktort kellene minden évben építenie egészen 2050-ig ahhoz, hogy 50 százalékkal mérsékelje az üvegházhatás fokozásáért felelős károsanyag-kibocsátást.

Herczog Edit szintén felszólalt a FORATOM új tagállamokat tömörítő szervezetének budapesti konferenciáján, pénteken. A képviselő szerint az Unió nem egységes az atomenergia kérdésében. Bár az Európai Parlamentben egyre növekszik mind a támogató képviselők száma, mind a napirendre tűzött kérdések jelentősége, a tagállamok eltérő álláspontot képviselnek az “építéstől a leépítésig”.

Bár az uniós tagállamok közül többen építenének új erőművet, a világban számos versenytárs akad majd: több mint húsz ország tervezi a nukleáris energia bővebb felhasználását. 2035-ben Kína és India fogja birtokolni a világ nukleáris erőműveinek negyven százalékát, de Oroszország és az USA sem kíván lemaradni.

Ezzel szemben Európában 152 reaktorral ma az atomenergia adja az áramtermelés egyharmadát, ez a részarány azonban – ha néhány tagállamban folytatódik az atomenergia visszaszorítása – jelentősen csökkenni fog. Éppen ezért üdvözölte Herczog Edit, hogy az uniós tagállamok többségében – így itthon is – újraindult a társadalmi vita az atomenergiáról.