A lengyelek is atompártiak lesznek?

2008. november 29. szombat - 11:26 / klímablog/MTI
  •    

Az atomenergia hasznosítása a lengyel energetikai fejlesztések egyik lehetősége - nyilatkozta pénteken Waldemar Pawlak lengyel gazdasági miniszter.

Az ország villamos energia szükségletének 93 százalékát jelenleg szénerőművek állítják elő, de a széndioxid-kibocsátás csökkentésére tett vállalások miatt szükség lehet az atomerőműre. Ezt, ami az első lenne az országban, a helyi sajtó szerint az észak-lengyelországi Zarnowiec városának térségében építenék fel 15 év alatt, azaz 2023-ra.

Pawlak szerint keresik a szénre épülő technológiák szennyezőanyag kibocsátásának csökkentési módjait, a megújuló energiaforrások jobb felhasználásának útjait, de ha mindezek nem lesznek eléggé hatékonyak – a légszennyező gázkibocsátás kellő mérsékléséhez – , akkor a nukleáris energia alkalmazásához fordulnak majd. Abban az esetben, ha a megújítható energiaforrásokat hatékonyan tudjuk majd alkalmazni, akkor “nincs értelme az olyan drága technológiák bevezetésének, mint a nukleáris” – jegyezte meg. Pawlak szerint az elmúlt tíz év alatt a széndioxid kibocsátást 35 százalékkal mérsékelték Lengyelországban, mégpedig egy olyan időszakban, amikor a GDP-t megkétszerezték.