A tőzsdén is imádják a vega húst

Tőzsdére ment a laboratóriumban, növényekből „húst” növesztő Beyond Meat Amerikában. A cég befektetői között van Bill Gates és Leonardo DiCaprio is. A vegihús és a laboratóriumban növesztett mesterséges hús lehet a megoldás az állattenyésztés óriási környezetszennyezésének kiváltására. Ezzel is tisztában lehetnek a befektetők, hiszen akkora volt a kereslet a cég részvényeire, hogy az első napon 163 százalékkal emelkedett az árfolyam.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Beyond Meat fennkölt szavakkal ecsetelte misszióját: abban kíván szerepet játszani, hogy az „emberek első generációja végre leválassza a húst az állatokról” – méghozzá nem a hentes bárdjával, hanem úgy, hogy a hús az állaton is megmarad –, s a laboratóriumban növényi alapanyagból készített hússzerű termékkel új korszakot nyisson az amerikai innováció, diszrupció és növekedés történetében. A cég honlapja is azt az alcímet kapta: A fehérje jövője.

Nemes krédó. Azt persze rögtön hozzá kell tennünk, hogy a Beyond Meat, mint mindent diszruptív startup – azaz iparágak megszokott működési rendjét feje tetejére állító cég – nem termel nyereséget, vagyis preprofit fázisban ment a Nasdaqra. A cég tőzsdei életének első napján 46 dolláron kezdődött a kereskedés, 72,75 dollárra emelkedett a papírok ára, majd 65,75-ön zárta a napot. A vállalkozás eredetileg 8,75 millió részvényt akart kibocsátani, majd vélhetően a nagy érdeklődés miatt végül 9,63 millió darabot dobott piacra. Ezzel 241 millió dollárnyi tőkéhez jutott. Korábban befektetett már a cégbe Bill Gates és Leonardo DiCaprio is.

Beast Burger: A növényi húspogácsa - 
Fotó: Wikipedia/Mx. Granger

Állattenyésztés: nagy az ökolábnyoma

A FAO szerint az állattenyésztés felelős az éves globális üvegházgáz-kibocsátás 14,5 százalékáért. A hústermelés folyamatában sok légszennyező cselekedet történik, a jószágok ürülékéből áramló metánemisszión keresztül az erdőirtásig. Ez utóbbit azért követik el, hogy a legeltetésnek és a takarmányoknak (főleg szójatermesztésnek) adjanak helyet. (Ez utóbbi főleg Brazíliában súlyos probléma, mert a Föld tüdejét csonkolják szójaültetvények létesítése végett.) És akkor még szó sincs az állattenyésztés és a takarmánytermesztés vízlábnyomáról. A PETA állatvédő szervezet szerint például az állattenyésztés viszi el az összes nyersanyag egyharmadát.

Bio, vega, paleo – nem ez a szempont a vásárlásnál
A hazai lakosság fogyasztói szokásainak változása az egészséges és tudatos életmód irányába mutat, ugyanis a megkérdezettek azt állítják, hogy több zöldséget, gyümölcsöt és hazai élelmiszert fogyasztanak, mint öt éve.
A vegánok közül sokan ökológiai-politikai megfontolásból szakítanak a hússal és a tejtermékekkel: egyszerűen csökkenteni szeretnék a fogyasztásuk által keletkező környezeti tehertételt. Ahogy a feltörekvő óriásországok – főleg India és Kína – lakossága egyre inkább átáll a húsintenzív étrendre, úgy egyre környezetszennyező és klímagyilkos kihívás, hogy a  gyarapodó globális lakosságot ellássuk hússal. Mindez segít nagyon menővé és politikailag korrektté (PC, úgy is, mint píszí) tenni a hús kiváltására történő üzleti próbálkozásokat.

Hús növényből?

A klímablogon korábban műhúsként emlegetve többször irtunk már arról a találmányról, melynek a korrekt neve laboratóriumi hús, s lényege, hogy az állatból kivett egy-egy őssejtből nevelik fel a hússzövetet kontrollált körülmények között. Ilyen húst állít elő például a Memphis Meat. A Beyond Meat nem ezt az utat választotta: növényi alapanyagokból dolgozik. A hamburgerbe való húspogácsájuk alapanyagai a következők: borsófehérje, kókuszolaj „és egyéb hozzávalók”. Na, ezzel nagyon nem lettünk okosabbak. (Igaz, a Business Insider céklát és élesztőkivonatot is említ.)

A cég Beyond Chicken (Csirkén túl) nevű termékében szója is van. Marhahús ízét imitáló portékája szójából és borsóból készül. A cég 2015-ben szójamentes vegán húspogácsát is piacra dobott Beast Burger néven. Ez a bizonyos Szörny Burger antioxidánsokat, vasat, kalciumot, B6, B12 és D vitaminokat, káliumot, DHA és ALA Ómega 3-zsírsavakat, valamint 23 gramm fehérjét tartalmaz. A konkurens cég, az Impossible Foods „húsa” búzából, kókuszolajból és krumpliból készül a Business Insider szerint.

Ha nem ennénk húst, az összes éhező jóllakhatna
A legfrissebb adatok szerint 51 országban 124 millió ember súlyosan éhezik – hívta fel a figyelmet a FAO. Egy friss kutatás szerint ők mind jóllakhatnának, ha átállnánk a vegetáriánus étrendre és még bőven maradna is felesleg.
Éles verseny

Az „alternatív fehérje” üzleti szegmensében a Beyond Meat egyre élesedő versenyben kényszerül helyt állni. Vegetáriánus megoldásokat, azaz növényi alapú, hússzerű termékeket, hamburger-húspogácsákat kínál már több más cég is (Impossible Foods, Gardein, Field Roast).

Az Impossible Foods annyiban előrébb van a Beyond Meatnél, hogy a minap kötött megállapodást a Burger Kinggel, s ezzel a gyorsétteremhálózat 59 amerikai étteremében válik elérhetővé a hamburger-húspogácsája.

Eközben az egy-egy állati sejtből növesztett laboratóriumi húshoz is nagy reményeket fűznek egyesek. A Tyson Foods élelmiszermulti azért adta el 6,5 százalékos részesedését a Beyond Meatben, mert inkább házon belül fejleszt ilyen termékskálát. Ez pontosan mutatja, hogy nem múló divatról van szó, mert a nagy rivális, egy tradicionális húsipari cég is üzleti lehetőséget lát a húsipar diszruptív konkurenciájában.

A nagy versenyben a tőzsdei tőkebevonás tehát az előremenekülés módja a Beyond Meat számára, ami egyáltalán nem szokatlan dolog a gyorsan növekvő startupok között. A cég 2009 óta folyamatosan veszteséget termel (lásd a keretes listát), ám eladási mutatói rohamosan emelkednek. 2016 óta például 11 millió darabot adott el a Beyond Burgerből. A Beyond Meat egyébként egy erős IPO (részvénykibocsátási) szezonba indult el a tőzsdén, hiszen a Lyft és a Pinterest már tőzsdei cég lett idén, az Uber várhatóan májusban, a Slack pedig nyáron debütál részvényeivel.

Píszí a négyzeten

Furcsa módon a Beyond Meat alapítója, Ethan Brown azzal igyekszik píszívé tenni cégét a húsevők számára is, hogy hangsúlyozza, senkit sem buzdít arra, hogy kevesebb húst egyen, vagyis ő személy szerint nem támadja a húsevőket.

Mi több, még azt is hozzátette, hogy a gyerekei is egyre több húst esznek, és imádják. Ez a PR-húzás elég kétszínű dolognak tűnik, Brown mintha csak a tőzsdei és médianépszerűségre  játszana. Egyrészt meg akarja menteni a világot az állattenyésztés ökológiai terheitől, de közben nagy elismeréssel tapsol a húsevőknek. Fogyasztói, illetve egészségügyi szempontból a laboratóriumi hús nagy előnye, hogy nem tartalmaz koleszterint, hangsúlyozta Brown.

Beyond Meat
Alapitva: 2009
Veszteségek:
2018: $29,9 millió
2017: $30,4 millió
2016: $25,1 millió
Árbevétel:
2016: $16,2 millió
2017: $32,6 millió
2018: $87,9 millió
19 kontra 50 dollár

A Beyond Meat húspogácsáját tartalmazó hamburgert Amerikában 18,99 dollárért vesztegetik, ami majdnem 5000 forint. Ez persze a teljes szendvics ára. Maga a húspogácsa 6 dollárba kerül.

A laboratóriumi hús egy kicsit hátrébb van a versenyben, talán 2020-ban válhat szélesebb körben terjesztett termékké. Bruce Friedrich, a műhúsban utazó Good Food Institute vezetője a Ted Talkson azt mondta, a sejtekből növesztett műhús 50 dollárba fog kerülni. (Nem tudni, hogy egy darab húspogácsára gondolt-e.)

Célközönség: húsevők

A Business Insider újságírója elment kipróbálni mind a Beyond Meat, mind az Impossible Food vegiburgerjét. A Beyond Meat húsával készült burger egyébként 890 kalóriát tartalmaz. Mindkét szendvics pogácsája marhahús benyomását keltette, mind illat, mind állag tekintetében, ezért a zsurnaliszta hölgy eleinte azt hitte, hogy rossz szendvicset hoztak ki neki.

Az Impossible Foods húsa szaftos volt, a Beyond Meat terméke viszont szárazabb, de ennek erősebb a húsillata. (Egyébként egyik hús sem „vérzik”, ahogy azt előállítói ígérték, bár a Beyond Meat húsából kiszűrődik valami folyadék. Nyilván azért, mert cékla is van benne.)

A BBC úgy tudja, az Impossible Foods húsának titka a hem-makromolekula, ami vasat tartalmaz, s állítólag ez adja a húsízt a cég termékének.

Az újságíró azt is megjegyezte, hogy mindkét cég nyilvánvalóan a húsevőket célozza meg, mert a húsevés élményét igyekszik másolni, olyan produktumot nyújt, ami a hagyományos hús benyomását kelti.

Kép: Pixabay

A verdikt: a konkurencia jobb

A Beyond Meat nem győzi hangsúlyozni, hogy nem a vegetáriánus-szegmenst akarja elérni, hanem a húsevők a célközönsége. Brown ezért nem ítéli el őket. Miért? Mert a növény alapú húspótlékok az amerikai piacon 13 milliárd dolláros éves forgalmat generálnak, míg a nagyobb célközönség, a húsevők 1400 milliárd dollár értékben vesznek húst évente. Nyilván jobb ötlet az ő pénztárcájukra és ízlésükre utazni.

A cég termékei Amerikában már kaphatók a Kroger, a Target és a Whole Foods áruházláncokban. Ezek adatai azt mutatják, hogy 95 százaléka azoknak a vevőknek, akik vettek a Beyond Burgerből, természetes húsokat is vásároltak.

De végső soron mégiscsak a húsfogyasztás visszaszorítása a Beyond Meat célja, a húsevőket meggyőzése, hogy a vegihús éppolyan finom, mint a hagyományos hús, csak éppen jobban jár vele a bolygónk. Ethan Brown az etikus fogyasztás koncepciójára fűzi fel brandjét, legalábbis erről tanúskodik hitvallása, amit az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC) küldött a részvénykibocsátás előkészítéseként: „Emberi egészség, klímaváltozás, erőforrás-megőrzés, az állatok jóléte” – ezekre válasz a vegihús. „Sokba kerül egy Teslát venni. Csak 6 dollárba kerül egy Beyond Burgert megvenni, és állást foglalni amellett, amiben hiszel.”

Brown meg van győződve róla, hogy az Y generáció fiatalabb tagjai és az utánuk következő Z generációba tartozó kiskorúak nagyobb számban fogékonyak az „értékvezérelt” fogyasztásra, mint idősebb polgártársaik.

(Business Insider, BBC, wikipedia)

Celluláris húsipar

Nem véletlenül kapta a Beyond Meat honlapja alcímnek azt, hogy „a fehérje jövője”. A laboratóriumban növesztett szintetikus – és növényi alapú – hús azt az ígéretet hordozza magában, hogy felszámolhatjuk az egész földgolyót behálózó állattenyésztést. A jövőben csak annyi jószágot tartanának az élelmiszertermelés számára, amennyiből kivehetők azok a sejtek, melyekből a hús laboratóriumban tenyészthető. Rengeteg erőforrást használunk el arra, hogy az állatokat felneveljük: takarmányt termesztünk, locsoljuk, az jószágokat is itatjuk, gépeket használunk, azokat fosszilis üzemanyagokkal hajtjuk meg, és így tovább. Az erőforrások finoman szólva nem igazán optimális felhasználása ez: ahhoz, hogy egy kalóriányi csirkehús hozzunk létre, kilenc kalóriát kell befektetni.

Márpedig 2050-ra a gyarapodó globális népességet 70-100 százalékkal több hússal kellene ellátni, mint amennyi mostanság megeszik az emberiség évente, vélik szakértők. A Bill and Melinda Gates Foundation is a celluláris, azaz sejtalapú agráriumot sorolta azon 5 technológia közé, melyek megváltoztathatják az életkörülményeket a fejlődő országokban. A celluláris mezőgazdaság révén az állattenyésztés folyamatainak 99 százalékát ki lehetne küszöbölni. Ezért hívják az alternatív megoldásokat „tiszta húsnak”. Világszerte több tucat startup dolgozik laboratóriumi húson, nemcsak Európában és az USA-ban, de Kinában, Japánban és Izraelben is.

A Good Food Institute például 2,8 millió dollárt fektetett 14 projektbe. A cél az, hogy a laboratóriumban tenyésztett húst tömegtermeléssel lehessen előállítani. Egyelőre ez még a jövő zenéje. Még a növényi alapú hús pionírja, a Beyond Meat vezetője, Ethan Brown is azt mondja, hogy  70 százalékban érte el azt a célt, hogy a húshoz szinte teljesen hasonló termékeket hozzon létre.

 

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo