A pusztító tűzvészek nem hallgatnak a politikusokra

2018. augusztus 02. csütörtök - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

Miközben sokan, köztük Trump amerikai elnök, még mindig tagadják a klímaváltozás következményeit, júliusban 25.000 tűzoltó dolgozott 140 erdőtűz oltásán az Egyesült Államokban – és további, olyan mértékű tüzekre kell számítani, amelyekre századok, akár évezredek óta nem volt példa.

A pusztító idei amerikai erdőtüzek eddig nyolc életet követeltek, emberek tízezreit kellett kilakoltatni.

A kérdéssel foglalkozó kutatók egyhangú megállapítása: fel kell adni a régi nézetet, hogy az időjárás, a csapadék, a hőmérséklet korábbi alakulása, változásai alapján következtetni lehet arra, hogyan alakul a helyzet a jövőben.

Kép: SXC

Kép: SXC

Az üvegházi gázok növekvő kibocsátása, az emelkedő hőmérséklet következtében éghajlatunk várhatóan jóval gyorsabban fog változni a most élő nemzedékek számára, amint azt gondoltuk volna.

Be kell rendezkednünk a szélsőséges időjárásra
Az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Az erdőtüzek és a futótüzek kialakulásának is nő a kockázata.

A védekezésre nagyszabású intézkedésekre lenne szükség, ám a politikusok mindeddig nem vették figyelembe a tudósok már több évtizede hangoztatott figyelmeztetéseit. Így gondoskodni kellene a fák, a növények eltávolításáról, illetve arról, hogy ne érintkezzen erdő és aljnövényzet olyan területeken, ahol a felmelegedés és a szárazság következtében elkerülhetetlenek a tüzek.

Ugyanakkor véget kell vetni annak, hogy ilyen területek közelében épüljenek települések, egyúttal a tűznek jobban ellenálló építési technikákra van szükség.

A helyzet annál veszélyesebb, mivel páratlan  mértékű tűzvészekre kell számítani: az Új-Mexikói-i Jemez-hegységben 12 óra alatt 16.000 hektáron égett le az erdő úgy, hogy csak kopár térség maradt. Ilyesmire 500 év óta nem volt példa. A várható óriás tüzek azonban több ezer évvel ezelőtti katasztrófákat idéznek majd fel, hangzik amerikai tudósok figyelmeztetése.

(Forrás: Science)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.