Pink festék menti meg a rinocéroszokat?

2015. július 03. péntek - 20:01 / klímablog
  •    

Egy újszerű megoldás vethet véget az orrszarvúak orvvadászatának. Egyelőre 100 állat szarvába fecskendeztek olyan rózsaszín festéket, amilyet a bankjegyekben is használnak - vagyis kiszűrhetővé válnak, ha a vadászokhoz kerül a "trófea".

Az orrszarvúk illegális vadászatának megakadályozásáért kifejtett egyre nagyobb erőfeszítések ellenére 2014-ben tovább nőtt az öldöklés mértéke: 1215 rinocéroszt öltek meg Dél-Afrikában. A Dél-afrikai kormány által közzétett adatok szerint 2014-ben havonta több mint 100 orrszarvút öltek meg illegálisan. A végveszélyben lévő állatok megmentése érdekében egy újszerű ötlettel próbálkoznak a Dél-Afrikai Kruger Nemzeti Parkban – írja a TakePart.

A kép digitálisan manipulált illusztráció!
Kép:Pixabay

Az állatok – egyelőre 100 darab – szarvába egy speciális koktélt fecskendeznek, amely bizonyos helyzetekben rózsaszínné változtatja azt. Azt remélik, a megjelölt szarv már nem lesz vonzó az orvvadászok számára, hiszen azt – hasonlóan az így kezelt bankjegyekhez – kimutatja például a reptéri biztonsági berendezés. A jelölő anyag akkor is működik, ha a szarvat porrá őrölve próbálják szállítani. Erre igen gyakran van példa, mert az orrvadászat egyik legfőbb oka, hogy az orrszarvú agyarát “gyógyszerek” alapanyagaként használják.

Éppen ezért a koktél, amit az állatok kapnak, nem csak megszínezi a szarvat, de egy olyan mérget is tartalmaz, ami kellemetlen mellékhatásokat okoz azoknál, akik az ebből készült szereket fogyasztják. Többek között hányingert, hasmenést okoz majd így a szer – ironikusan épp azokat a tüneteket, amelyekről (hamisan) úgy tartják, hogy hatékony ellenük a rinó szarv.

A módszer az elefántcsont kereskedők illegális tevékenysége ellen is hatékony lehet. Bár az interneten mulatságos képek keringenek rózsaszín testrészekkel mászkáló vadállatokról, az eljárás valójában természetesen nem okoz szabad szemmel látható változást.