A német áramtermelés 40 százaléka megújuló forrás

2019. január 04. péntek - 19:05 / PP/MTI
  •    

Minden korábbinál magasabbra, 40 százalék fölé emelkedett tavaly a környezetbarát, megújuló forrásból előállított villamos energia aránya a németországi áramtermelésben.

A lipcsei Európai Energiatőzsde (EEX) és a németországi hálózatüzemeltetők adatai alapján az ipari felhasználásra szánt energiát nem számítva 542,49 terawattóra (TWh) villamos energiát állítottak elő Németországban 2018-ban.

(fotó: freeimages.com)

Fotó: freeimages.com

A megújuló forrásból termelt áram aránya 40,4 százalék volt, ami történelmi csúcs, és 4,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Fraunhofer kutatóintézet. Források szerint ez az arány Magyarországon 4 százalék.

A legnagyobb mértékben a napenergia felhasználására épülő termelés nőtt, éves szinten 16 százalékkal 45,7 TWh-ra. Az év közbeni csúcsot július 2-án 13.15-kor regisztrálták, amikor 32 gigawatt energiát állítottak elő a németországi napelemek. Ez az akkori teljes áramtermelés 39 százalékát tette ki.

A megújulók közül továbbra is a szélenergia áll az első helyen, 111,35 TWh-val, ami a teljes évi

Autóink miatt nőtt a légszennyezés, 2030-ra katasztrófa lehet ebből
Három évig stagnált, majd a 2017-es emelkedés után 2018-ban ismét nőtt a globális üvegházgáz-kibocsátás. Hiába terjednek az elektromos autók, egyre többen vásárolnak benzines járműveket. Európában csökkent a kibocsátás, de itt is kisebb mértékben, mint az előző években.

áramtermelés 20,4 százaléka. A szél energiájára épülő termelés így a második legnagyobb hozzájárulást adja a németországi áramtermeléshez, a 24,1 százalékkal az első helyen álló barnakőszén után.

A megújuló forrásokat kihasználó áramtermelés előretörését jelzi, hogy a szélerőművek termelése az év tíz hónapjában meghaladta a feketekőszénnel működő erőművek és az atomerőművek összesített termelését. A termelési szerkezet átalakulását mutatja az is, hogy a nap- és a szélerőművek együttvéve nagyjából 157 TWh-t kitevő éves termelése meghaladja a széntüzelésű erőművek és az atomerőművek termelését is – emelte ki az ISE.

A felmérés adatai szerint Németország az év 94 százalékában exportált áramot, és mindössze  az év 6 százalékában szorult importra. A kiviteli többlet 52,8 TWh-t tett ki, ami 1,81 milliárd euró bevételt (590 milliárd forint) jelentett.