A műanyag már bennünk van

2018. október 25. csütörtök - 16:02 / piacesprofit.hu
  •    

A következő 60 másodpercben az emberek, szerte a világon, kereken egymillió műanyag palackot és kétmillió plasztikzacskót vásárolnak. Következmény: e műanyagok parányi darabjai már benne vannak bélrendszerünkben is.

Philipp Schwabl, a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatója számolt be e vonatkozású vizsgálataik eredményéről a gasztroenterológus szakorvosok kongresszusán az osztrák fővárosban. A kutatók 8 ország, köztük Olaszország, Japán, Nagy-Britannia, Oroszország önkéntes jelentkezőinek székletmintáit vizsgálták. Az eredmény a tudósok számára is meglepő volt: minden egyes mintában egy sereg különböző műanyag volt kimutatható, parányi méretekben.

mikroműanyag darabkák

Mikroplasztik
Kép: Flickr/Oregon State University

A legtöbb, csomagolásra használt műanyag teljes bomlási ideje több mint ezer év, de a legtöbb viszonylag rövid idő alatt mikrorészekre bomlik. Ezeknek a részecskéknek trilliói lelhetők fel nemcsak az óceánokban, hanem a halakban, a csapvízben, sőt, még az asztali sóban is.

Míg meglehetősen ismert már, mennyire jelen vannak a bomló műanyagok a tengerek élővilágában, kevesen tudják, hogy azok a világ országaiban összegyűjtött csapvízminták 83 százalékában kimutathatók.

A legmagasabb arányban az Egyesült Államokban: ott a minták 94 százaléka volt műanyagrészecskékkel szennyezett. Egy

Ha rajtuk múlik a környezetvédelem, akkor nagy a baj
A jövő generációját nem érdekli eléggé a környezetvédelem? Mit teszünk azért, hogy zöldebbek legyünk? Tudjuk, mit jelent a zero-waste? Mit tartunk veszélyesebbnek, a műanyaghulladékot vagy a légszennyezést? A Jófogás online kutatása a többi között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

tanulmány szerint a rendszeresen kagylókat és rákokat fogyasztóknak évente 11 ezer részecske jut be a szervezetébe.

A leggyakrabban kimutatott a polypropilén és a polietilén terepthalate volt – ezek a műanyag palackok és kupakjaik alap-anyagai. A kutatók hangsúlyozzák, hogy miközben tapasztalható, hogyan károsítják a műanyagrészecskék a halakat és más állatokat, nincs még utalás arra, hogy okoznak-e egészségügyi kockázatot embereknél. További kutatások deríthetik ki, felszívódnak-e a műanyagrészecskék a szervezet szöveteiben.

(Forrás: The New York Times)