A legrosszabbra kell felkészülnünk

2015. július 16. csütörtök - 19:29 / kfarkas
  •    

A gazdasági és politikai szereplők hajlamosak alábecsülni a globális felmelegedés okozta veszélyeket, pedig komoly fenyegetést jelentenek – derül ki egy friss brit-kínai jelentésből, amelyet a BBC idéz. Eszerint a lehető legrosszabbra kell felkészülnünk, mert a jelenlegi tendenciák szerint a klímaváltozás még a fejlett országokat is destabilizálhatja.

Kép: Pixabay

A felmelegedés veszélyét a gazdasági és a politikai szereplők hajlamosak a hosszú távú meteorológiai előrejelzések kategóriájába besorolni, pedig valós fenyegetést jelent még a legfejlettebb államok számára is. Ezért érdemes lenne a legrosszabb eshetőségeket is számba venni – olvasható a Cambridge Egyetem Centre for Science and Policy intézetének most nyilvánosságra hozott jelentésben. A brit és kínai együttműködésben készült kutatás szerint a jelenlegi üvegházgáz kibocsátási szint „eredményeképpen” nem valószínű, hogy sikerül két Celsius fokos emelkedésnél megálljt parancsolni a globális felmelegedésnek, 2150-re a globális átlaghőmérséklet emelkedése elérheti, sőt, meg is haladhatja a 4 Celsius fokot. Ez azt jelenti, hogy már ebben az évszázadban a lehető legrosszabb következményekkel kell szembenéznünk.

A közvetlen következmények között a halálozásokkal járó hőhullámokat, extrém szárazságot és az ennek következtében fellépő terméskiesést jelölik meg a jelentés szerzői. Felhívják azonban a figyelmet, hogy a következmények rendszerszintű kockázatokat okoznak a globális gazdaság működésében. A terméskiesések ugyanis eddig soha nem látott áremelkedéseket okozhatnak az érintett mezőgazdasági termékek esetén, különösen a legfontosabb élelmezési- és takarmánynövények, illetve az olyan, viszonylag szűk területen termesztett luxuscikkek, mint egyes fűszerek és élelmezési cikkek, mint a kávé vagy a kakaó esetén.

A növekvő lakossági igények, az egyre szűkösebb erőforrásokért (mint az ivóvíz és a termőtalaj) folyó verseny kiéleződése és az előre kiszámíthatatlan piaci mozgások miatt élelmiszerhiány léphet fel, amely még a ma fejlettnek tekinthető államok is destabilizálódhatnak. Egész régiókban omolhat össze a jelenleg még működő állami infrastruktúra, így nagy számban jelennek meg a klímamenekültek. „Az elvándorlás létszükséglet lesz, nem lehetőség” – álla  jelentés vezetői összefoglalójában. (A lakosság jelentős része elszegényedhet.)

Az államoknak ezért tudatosan szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy a klímaváltozás feltartóztatásához alkalmanként fel kell áldozniuk a gazdasági növekedés érdekében hozott beruházási terveiket.

Itt az idő a beszéd helyett cselekvésre váltani
Az Európai Unió által 2020-ra kitűzött célok eléréséhez a vállalatok – legyenek kicsik vagy nagyok – nagyon jelentős mértékben járulhatnak hozzá, ha belátják saját felelősségüket. Ennek tudatosítása érdekében jött létre a Vállalkozás 2020 Manifesztum, amely kijelöli a legfontosabb prioritásokat. A dokumentum azt hangsúlyozza, eljött a konkrét és gyakorlati lépések ideje.