A James Bond-állandótól függ minden harmadik munkahely

2016. október 14. péntek - 19:04 / PP/MTI
  •    

A világon négy munkahelyből három a vízzel van összefüggésben, olyan mértékű beruházási piacról van szó, amely évenként annyit igényelne, mint a magyar GDP hatvanszorosa. De mi köze ehhez James Bondnak?

A vízzel kapcsolatos gondolkodás átállítását nevezte a legnagyobb feladatnak a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, aki szerint a víz nem csupán a 21. század legkritikusabb természeti erőforrása, de a gazdaság hajtóereje is. Kőrösi Csaba erről az M1 aktuális csatornának beszélt pénteken annak apropóján, hogy november végén Budapesten rendezik meg a Víz Világtalálkozót.

Hangsúlyozta: a világon négy munkahelyből három a vízzel van összefüggésben (erről itt olvashat bővebben), olyan mértékű beruházási piacról van szó, amely évenként annyit igényelne, mint a magyar GDP hatvanszorosa. Beszélt arról is, hogy a  hidrológiában „James Bond-állandónak” nevezik azt, hogy a Földön levő vízmennyiség 0,07 ezreléke az a mennyiség, amely felhasználhatóan az emberiség rendelkezésére áll.

Flood-affected people in Sindh, Pakistan, recipients of UK humanitarian aid in response to the 2010 floods.

Kép: Wikipedia

Kőrösi Csaba elmondta, Magyarországon viszonylag sok víz áll rendelkezésünkre, általában nem alakult ki az úgynevezett kettős vízrendszer, így mi mindenféle célra ivóvíz-minőségű vizet használunk, legyen szó akár WC-öblítésről vagy kerti locsolásról. Hozzátette: kevés ország engedheti ezt meg magának (nem csak szegény országokat fenyeget a vízhiány, például Kaliforniában már komoly vízhasználati korlátozásokat vezettek be), és Magyarországnak is gondolkodnia kell azon, hogyan lehet két vagy háromszorosan felhasználni ugyanazt a vízmennyiséget. (Egyelőre fenntarthatóságban sereghajtók vagyunk az OECD-államok között.)

Hogy hogyan spórolhat a vízzel, ahhoz itt is talál néhány tippet!

Rámutatott: jelenleg 36 olyan ország van, ahol az egy főre eső éves vízmennyiség a kritikus vörös vonalnak számító 1000 köbméter alá esett. (2050-re az emberek 75 százaléka fog olyan régióban élni, ahol rendszeresek lesznek az ivóvízhiányok, vagy a tengerszint emelkedése, vagy az aszály, vagy az árvizek az ENSZ 2016-os World Water Development Report adatai szerint.) Magyarországon ez a szám 6000 köbméter, de megemlítette azt is, hogy az elmúlt egy évszázadban a világátlag 12 ezerről 5 ezer alá esett. Kőrösi Csaba arról is szólt, ha 15 év alatt szeretnénk megoldani a világ vízügyi gondjait, az évente 600 milliárd dollár befektetést igényelne.

Sokkoló tények a vízről
  • Egy európai átlagosan 250 liter tiszta vizet használ egy nap, míg egyes fejlődő országokban ez alig 5 liter.
  • Afrikában és Ázsiában a nőknek átlagosan 6 kilométert kell gyalogolniuk, hogy vízhez jussanak.
  • A föld vízkészletének nagyjából a 0,003 százaléka használható az emberek számára.
  • A vízzel kapcsolatos betegségek minden tizenötödik másodpercben egy kisgyerek halálát okozzák.
  • A menekültválság oka a klímaváltozásban is keresendő, hiszen 2008-ban egy súlyos szárazság miatt több százezer szíriai volt kénytelen elhagyni szülőföldjét. Sokan a szomjúság elől menekülnek.
  • Alig 200 forintnyi anyagi támogatás is elég lenne ahhoz, hogy egy fejlődő világban élő kisgyerek egy éven át megfelelő minőségű ivóvízhez jusson.