A diákok nyomására zöldül az egyetem

2014. augusztus 23. szombat - 10:01 / klímablog
  •    

Amerikában tulajdonképpen minden tanintézmény spekulál a nyugdíjalapja és ösztöndíjalapja pénzeivel. A rangos Stanford Egyetem 18,7 milliárd dollárnyi szénipari részvénytől válik meg.

A Stanford Egyetem híres árkádsora
Kép: freeimages.com

A Stanford Egyetem vezetésének szándéka, hogy az első ilyen jellegű döntést meghozó nagy egyetemként példát mutasson a többi számára: mindenkinek kötelessége zöldíteni a befektetési portfólióját, és ily módon aktívan hozzájárulni a gazdaság karbonmentes működési pályára állításához.

A döntés száz vállalatot érint, részben olyanokat, melyekben a Standfordnak részesedése volt, részben olyanokat, amelyekbe ezentúl sem lesz szabad befektetnie az egyetemnek. A 18,7 milliárd dollár ugyanakkor elenyésző részét képezi a teljes, tőzsdepiaci spekulációval megmozgatott összegnek, amely felett az intézmény diszponál.

Az egyetemen befektetési döntéseket meghozó illetékeseknek ezentúl feladatuk lesz a „társadalmi károkat” is mérlegelni, amikor az invesztícióról hoznak határozatot.

Arról nem szól a fáma, vajon a felszabadult pénzt a megújuló energiák szektorába fektetik-e, vagy mindössze kevésbé koszos ágazatokba, amelyek továbbra is nagyban hagyatkoznak a széntüzeléses erőművek által előállított áramra…!

A diákok tiltakozásai miatt elindult divesztíciós mozgalom (vagyis a tőke kivonása a fosszilis ágazatokból) most már 300 egyetemre terjed ki világszerte. A nagy amerikai felsőoktatási intézmények közül mégis a Stanford állt először kötélnek, miután 11 kisebb egyetem is hasonló befektetési politika mellett döntött. Ám a Stanfordnak is 5 hónapjába került, mire a diákokból és alkalmazottakból álló bizottság, alaposan megvizsgálva a kérdést, a divesztícióra szavazott.

A Harvard eddig ellenállt a diákok nyomásának és petíciójának. Az erről szóló tüntetésen egy diákot le is tartóztatott a rendőrség.

A Világbank füstös oldala
A Világbank feladata 1944 óta az, hogy gazdasági fejlődést elősegítő projektekhez nyújtson hitelt. De a környezetvédők szerint túl sok fosszilis fejlesztést pénzel, holott nyíltan vállalt küldetése, hogy a gazdaságot zöld fejlődési pályára állítsa.