A bűnözésre is kihat a klímaváltozás

2019. február 25. hétfő - 19:09 / piacesprofit.hu
  •    

Miközben Donald Trump amerikai elnök és európai társai cáfolják az éghajlat-változást, tudósok kimutatták: az egyre nagyobb károkat okoz a nemzetgazdaságoknak, egyúttal újabb népvándorlással fenyeget a tovább melegedő afrikai, ázsiai országokból.

Az Universal Ecological Fund kutatóinak tanulmánya szerint az éghajlatváltozás következményei egyedül az Egyesült Államoknak tavaly legalább 300 milliárdos kárt okoztak. A hurrikánok, az ország nyugati részein pusztító erdőtüzek voltak az eddigi legköltségesebb természeti katasztrófák az USA történetében.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Arról, hogy mindezek a természeti jelenségek a klímaváltozás következményei, megoszlik a tudósok véleménye, de abban egyetértenek: a változás egyértelműen csökkenti a nemzetgazdaságok teljesítményét. Ráadásul elsősorban Afrika, Ázsia, Latin-Amerika és a Közel-Kelet amúgy is szegény országaiban.

Az évi átlagos hőmérsékletnek ugyanis közvetlen kihatása van a gazdaságra: 30 fok körüli

Már hazánkban is sokan halnak meg a globális felmelegedés miatt
Az éghajlatváltozás égető problémájának szentelték a CEU Ted Talks-ra hajazó előadássorozata, a Határtalan Tudás első rendezvényét. A klímaválság nem jövő idejű dolog. A katasztrófa már elkezdődött, véli Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, csak ezzel a közvélemény még nem egészen van tisztában. Áder János zöld jobb keze, Kőrösi Csaba a klímapolitikai célok realisztikusságát ecsetelte.

átlaghőmérsékletnél zuhan például a kenyérgabona termése – ugyanakkor meredeken emelkedik a 45-65 éves munkaerő halálozási aránya. Ugyancsak közvetlen összefüggés van a hőmérséklet és a bűnözés között: minél forróbb az idő, annál több a bűnözés, tükrözik a statisztikák.

A gazdaság teljesítménye szempontjából az évi átlagos 13 fokos hőmérséklet az ideális, mutatnak rá a kutatók. Európa nem kevés országában az jelenleg ennél alacsonyabb – így azok számára a felmelegedés elvben gazdasági hasznot hozhat. (Hazánk éves átlagos hőmérséklete 10 fok körül van). Ám figyelembe kell venni a párhuzamosan jelentkező szélsőséges időjárási jelenségeket, nemkülönben a várható, az eddiginél okkal erősebb migrációs nyomást.

A változások által leginkább érintett ázsiai, afrikai és közel-keleti országok lakóinak száma, akik a hűvös, biztos, vízben gazdag és gazdaságilag sikeres Európa törekednek, drámaiak megnövekszik majd.

(Forrás: Science)

 

 

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor