A bőrünkön érezzük a klímaváltozást!

2014. szeptember 13. szombat - 10:10 / klímablog
  •    

A klímaváltozás nem jövőbeli esemény. Nem csak a gyerekek és unokák ügye. Már javában zajló folyamat. De ha védekezünk ellene és csökkentjük légszennyezésünk, ennek költsége javarészt csak az évszázad második felében kezd megtérülni, vélik a közgazdászok és a természettudósok.

A klímaváltozás nem azonos sebességgel és dózisban történik a világ minden táján, sőt egy-egy nagy kiterjedésű országon belül sem. A regionális változatosság nüanszait azonban a legszofisztikáltabb modellező szoftverek sem mindig képesek megjósolni.

A Risky Business Project (Kockázatos Üzlet Projekt) új jelentése felbecsülte, milyen eshetőségekkel kell szembenéznie az amerikai társadalomnak. Néhány fontosabb megállapítás a tanulmányból:

  • A következő negyedszázadban (vagyis 2039-ig) a hőségből eredő halálesetek valószínűleg megduplázódnak az USA déli tagállamaiban.
  • Azok a kataklizmikus, szélsőséges időjárási események, amik eddig 20 évente egyszer történtek, ötször gyakoribbá válnak.
  • A floridai ingatlanok 1-5 %-a a tengerszint alá kerülhet az évszázad végére. Addigra összesen 507 milliárd értékű ingatlanvagyon kerül víz alá országos szinten.
  • A délnyugati és középnyugati régió élelmiszernövény-termesztő mezőin akár 70%-ot is csökkenhet a terméshozam.
  • Nebraskában az évszázad végére 5 % lesz az esélye, hogy fejenként 2000 dollárral csökken az agrártermelés. Észak-Dakotában 1600, Arizonában 800 dolláros visszaesés valószínű.

A Risky Business Project a vállalatvezetők gondolkodását befolyásolni kívánó koalíció, melyben demokraták és republikánusok egyaránt részt vesznek. Hangadóik között megtalálható például Hank Paulson is, aki az államkincstár vezetője volt a 2008-as válság idején. A szervezet célja, hogy megdolgozza a vezérigazgató és vállalatok elnökeinek tudatát arról: ha nem tudjuk elkerülni, hogy túllépjük a 2 Celsius fokos felmelegedést, még mindig nincs ok a letargiára – ettől függetlenül továbbra is sok a teendő a zöldülés terén. (Pedig már a 2 fokos melegedés is veszélyesebb, mint gondoltuk.)

kép: freeimages.com

Obama interjút ad a meteorológusoknak

Egy másik jelentést, mely 240 tudós munkája és a Fehér Ház adta ki National Climate Assessment néven, Obama elnök május elején nem a Fehér Ház kertjében ismertette a szokásos sajtótájékoztató jegyében, hanem fél napot azzal töltött el, hogy a nagy amerikai tévécsatornák meteorológiai szakembereinek adjon interjúkat! A kabinet így akarta továbbítani az egyszerű emberek felé, miért égető kérdés a globális felmelegedés és miért fontos az emissziócsökkentést célzó klímapolitika.

Néhány fontos megállapítás ebből a vizsgálatból:

  • Az elmúlt fél évszázadban a csapadékmennyiség 71(!) %-kal nőtt az USA északkeleti tagállamaiban (ahova eljutnak az atlanti-óceáni hurrikánok és trópusi viharok), 37 %-kal középnyugaton és 27 %-kal délen. A tudósok jó ideje számoltak ennek bekövetkezésével, mivel a melegedő tengerekből több pára távozik a légkörbe, ezekből nagyobb energiát tudnak felvenni a hurrikánok, és így mélyebben, távolabbra hatolnak be a szárazföldre is.
  • Az USA nyugati régiójában és a kanadai British Columbiában található erdőségek szokatlan pusztításnak estek áldozatául. Szakemberek szerint az enyhébb teleket túlélték egyes bogarak és tavasszal megsokasodva, az eddiginél nagyobb populációval tudtak rárontani tavasszal az erdei fenyőkre.