7 tipp, hogy gátat szabjunk a karácsonyi pazarlásnak

2016. december 23. péntek - 07:30 / Timár Gigi
  •    

A karácsony a finom ételekről is szól – a finom ételek viszont sajnos sok-sok élelmiszer-hulladékot is jelentenek. Ételt senki nem szeret kidobni, az etikai problémák mellett ráadásul a környezetet is súlyosan terheljük vele.

Világszerte az emberi fogyasztásra termelt élelmiszer harmada a szemétben végzi. Ez nagyjából 1,3 milliárd tonna szemetet jelent, amivel jóllakhatna a ma a világon éhező 1 milliárd ember – a Foodtank adatai alapján. A Barilla Center for Food & Nutrition felmérése szerint az Egyesült Államokban háztartásonként 110 kilogramm ehető étel kerül a kukába, Olaszországban 180 kg, Franciaországban 99 kg, Németországban 82 kg.

Amellett, hogy az élelmiszer-pazarlás komoly morális kérdéseket is felvet, fontos környezetvédelmi probléma is. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának közlése szerint az évente elpazarolt élelmiszer 3,3 milliárd tonna üvegházgáz kibocsátásáért felelős.

Kicsiben is sokat tehetünk a pazarlás csökkentéséért!

karácsonyi menü az asztalon

Kép: Pexels

Tervezzünk előre!

Sokkal könnyebben elkerülhető, hogy ránk romoljon a sok étel, ha előre tervet készítünk az ünnepekre. Számoljunk azzal, hogy melyik napon, melyik étkezésen hányan leszünk, illetve kalkuláljuk be azt is, hogy mivel sokféle fogás készül, nem kell mindenből mindenkire egy teljes adagot számolnunk! Szakértők szerint vendégeket „háromnegyedes” szorzóval érdemes számolni.

Használjuk azt, amink van!

Ha már tudjuk, hogy hány vendégünk lesz, és nagyjából azt is tudjuk, mit szeretnénk főzni, vessünk egy pillantást a hűtőre és a kamrapolcra, még mielőtt célba vennénk a boltot. Meg fogunk lepődni, mennyi minden van otthon, amiről teljesen elfeledkeztünk! (Szinte biztosra merjük venni, hogy nem kell majd szárított lencsét venni az elsejei partihoz…) Ha hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mi minden van a hűtőnkben, már app is van, ami segít fejben tartani, a neve Fridgely.

Ha esetleg olyasmire bukkanunk, ami a dátum szerint már lejárt, akkor sem feltétlenül kell kidobni! Szakértők szerint a hosszú lejáratú alapanyagok többsége nem romlik meg éppen a rányomtatott dátum napján. Szagoljuk meg, ha úgy tűnik, minden rendben vele, nyugodtan használjuk fel!

Ezek után állítsuk össze a bevásárlólistát, ahol ne csak a szükséges alapanyagokat, hanem a mennyiségeket is tüntessük fel! Így nem fogunk egy kilót venni a speciális cukorból, amiből csak két kanál kéne a különleges karácsonyi sütire.

Értelmezzük át a hulladék fogalmát!

Rengeteg mindent dobunk ki csak azért, mert nem gondoljuk át, hogy mire lehet még jó. A csontokból levest főzhetünk, a maradék hús kiváló lehet egy következő étel töltelékének, a száraz kenyérből kevés munkával kiváló minőségű saját morzsát készíthetünk. A következő lépés a komposztálás – zöld, takarékos és a modern komposztálóeszközöknek köszönhetően akár a lakásban is megoldható.

Van, ahol egy egész luxuséttermi menüt hoztak össze kizárólag hulladék alapanyagból!

Szedjen mindenki magának!

Ahelyett, hogy azt gondolnánk, jó vendéglátóként mindenkinek púposra kell pakolnunk a tányérját minden fogással, hagyjuk, hogy mindenki maga szedjen magának abból és annyit, amennyit szeretne. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a tányérokon maradó ételhulladék mennyiségét, ráadásul a svédasztalos jellegű összejövetelek sokkal kötetlenebb hangulatúak is. Egyébként jó trükk az is, ha kisebb tányérokat használunk – így még az ünnepi plusz kilókat is megúszhatjuk.

Ez az igazi junk food
Kizárólag szupermarketekben és más üzletekben hulladéknak ítélt élelmiszerekből nyitottak boltot Leeds mellett. Mindenki annyit fizet, amennyit jónak lát – és a vásárlók nagyon elégedettek.

Pakoljunk el rögtön étkezés után!

Bármilyen csábító is leülni pihenni a nagy ebéd után, próbáljuk meg rávenni magunkat arra, hogy azonnal bakoljuk el a megmaradt ételeket. Amit kint hagyunk, azon ugyanis megtelepednek a baktériumok, és jelentősen gyorsabban megromolhatnak.

Gondoskodjunk a maradék tárolásáról – és szállításáról!

Készüljünk fel előre jól zárható, hűtőbe, mélyhűtőbe helyezhető ételtartó dobozokkal! Az ünnep után lazításban nagyon fogunk örülni annak a maradék finomságnak! Még  jobb, ha beszerzünk olyan edényeket is, amelyekben a vendégeknek csomagolhatunk egy kis útravalót. Ők hálásak lesznek, mi pedig nem ülünk a nagy halom ételen, ami úgyse fogyna el.

Adakozzunk!

Ez a tanács egyáltalán nem csak karácsonyra vonatkozik, de kiváló időpont arra, hogy belekezdjünk az ételadományozásba. Számos szervezet gyűjt különböző tartósélelmiszer-adományokat, és mindenki találhat az otthona közelében olyan otthontalan embereket segítő nappali melegedőt, ahol örömmel látják a megmaradt finomságokat. (Van, ahol applikáció is segít ebben.) De mi magunk is átadhatjuk ezeket. Az ételhordó doboz mellé csomagoljunk evőeszközt, sajnos nem lesz nehéz találni valakit az utcán, aki örömmel fogyasztja majd el az ételünket. Különösen, ha elég gyorsak vagyunk ahhoz, hogy igazi, meleg karácsonyi menüt szolgáljunk fel a nálunk kevésbé szerencséseknek.