40 százalékkal kevesebb káros anyag 2030-ra?

2014. január 28. kedd - 20:01 / klímablog
  •    

A zöldek jó ideje kampányolnak azért, hogy az unió vezetése ambiciózusabb kibocsátás-csökkentés mellett kötelezett el magát 2030-ra. Imáik részben meghallgatásra találtak Barrosónál. Az aktivisták által propagált, 40 és 60 százalék közötti csökkentés túl erősnek bizonyult, amely megosztotta volna a tagállamokat. 40 százalék lett a kompromisszum.

A jelenleg érvényben levő célokat, vagyis hogy 2020-ra az 1990-es kibocsátási szinthez képest 20%-kal fogják vissza az EU-ban az üvegházgáz-kibocsátást, a 40%-os célirány váltja fel a 2020-as években.

Hogyan?
A bizottság szerint az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának 40 százalékos visszanyesése úgy lenne elérhető, hogy az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében szereplő szektorok 2020 után a jelenlegi 1,74 százalék helyett nagyobb mértékben, évente 2,2 százalékkal csökkentenék emissziójukat, a rendszeren kívüli iparágak kibocsátását pedig a 2005-ös szinthez képest 30 százalékkal kellene csökkenteni, ami méltányosan oszlana meg a tagállamok között.

A javaslat hagyományosan megértőbb fülekre talált Németországban és Angliában, mint a karbonintenzív gazdaságát -szó szerint- tűzzel-vassal védő Lengyelországban. A Reuters kiemelte, hogy Európában számos olyan vállalat van, melynek földgázfogyasztása és energiaköltsége duplája annak, mint amerikai vagy ázsiai versenytársaiké.

Kép:sxc

A kihirdetett stratégia azonban nem szentírás. Valójában diskurzust indít el a tagállamok között, s legkorábban 2015 elején születhet belőle törvény az Európai Parlamentben. Az az év azért lesz kulcsfontosságú, mert Párizsban gyűlik össze a világ 190 állama, hogy tető alá hozzá a globális klímaegyezményt.

Elemzők és befektetők üdvözölték az EU-stratégiát, melynek hiánya csak ahhoz járult volna hozzá, hogy tervezhető üzletmenet híján elbátortalanítsa az energiaberuházásokat a kontinensen. Az EU emissziós célkitűzéseinek végrehajtása a következő évtizedben 52 milliárd dolláros (vagyis 38 milliárd eurós) befektetést igényel majd. Barosso optimista, a befektetéseket szerinte kompenzálni fogják az üzemanyag-hatékonyságból eredő megtakarítások.

Az emissziós kvóták kereskedelmének volumene is csökkenni fog a 2020-as években, hiszen jelenleg a 2,2 milliárd kibocsátási kvóta közül mintegy 833 millió jelent felesleget, szól a Bloomberg New Energy Finance becslése. Az EU karbonkvótapiacának nagyságrendjét 53 milliárd dollárra becsülik. A kvóták ára rekordmélységbe, 2,46 euróra zuhant 2013 tavaszán.

Célok 2030-ra
  • Megújuló energiák aránya az energiamixben: 27 %
  • Üvegházgáz-kibocsátás mérséklése: 40 %
  • Az energiahatékonyságot szabályozó célkitűzést 2014 folyamán jelentik majd be.
  • 12 000 vállalat emisszióját korlátozza az EU, ezeket érinti a kvótavásárlás kötelezettsége, ha légszennyezésük meghaladja a limitet.
  • Kvótacsökkentés: a jelenlegi 1,7 %-ról 2021-től kezdve 2,2 %-ra növekszik az az arány, amennyi kvótát évente kivonnak a piacról.
  • Az EU hosszú távú célja a légszennyezés 80 %-os csökkentése 2050-re.