30 egész műanyag zsákot találtak egy cethalban

2019. február 09. szombat - 18:04 / piacesprofit.hu
  •    

A brit partokra sodort valamennyi haltetemben parányi plasztikdarabokat találnak a szakemberek, a jelek szerint minden tengeri élőlényt fenyegetnek a műanyagok.

Azok a tengervízben rendkívül lassan bomlanak le, egyre kisebb részekre. A megvizsgált delfinekben, fókákban, cetekben átlagosan 5,5 darab parányi plasztikmaradványra találtak, ami nem sok, de aggasztó, hogy azok az állatokban összegyűlnek. A plasztik még a tengervízből kivont sóban is kimutatható.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Egy 2015-ös tanulmány szerint évente 4,8–12,7 millió tonnányi műanyaghulladék kerül évente a tengerekbe, amelynek darabkái azután közvetlenül vagy közvetetten bejutnak a vízi élőlények szervezetébe.

Leáll a nagy óceáni műanyagszemét-eltakarítási akció
Ideiglenes szárazföldre vontatják Ocean Cleanup projekt szemé-tösszeterelő gátját, mert nem marad meg az U alakú szerkezet közötti térben a műanyag. A konstrukciót egy 24 éves holland fiatalember, Boyan Slat találta ki, és építette meg. A projekt sorsa bizonytalan, egyelőre az okokat és a lehetséges módosítási módokat vizsgálják.

A riasztó példák közé tartozik egy, a norvég partoknál talált cethal teteme, amelynek gyomrában 30 teljes műanyag zsákot találtak. A vizsgálatok egyébként kimutatták, hogy a fertőző betegségben elhullott halak bélrendszerében az átlagosnál több plasztik volt kimutatható.

(Forrás: Der Spiegel)