28 százalékkal csökkenti mérgesgáz-kibocsátását az USA

2010. január 30. szombat - 20:18 / MTI
  •    

Barack Obama elnök pénteken bejelentette, az amerikai szövetségi kormány 2020-ig 28 százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A koppenhágai megállapodás értelmében a világ országainak január 31-ig kell nyilatkozniuk vállalásaikról. Obama döntése mérvadó lehet, Amerika ígéretére várt minden érintett fél.

Obama nyilatkozata szerint a kormány példát akar mutatni a klímavédelem területén, az energiafelhasználás hatékonyabbá tételében, "a tiszta energiájú gazdaság megteremtésében". A cél a költségek visszafogása és a környezetszennyezés csökkentése. A Fehér Ház számítása szerint 8-11 milliárd dollár (205 millió hordó olaj) megtakarítás érhető el azzal, hogy a kormányzati ügynökségek, szervezetek működtetésében egyre nagyobb szerepet fog kapni a nap-, szél- és geotermikus energia.

Obama közölte, hogy az ország legnagyobb energiafogyasztójaként a szövetségi kormány tavaly több mint 24,5 milliárd dollárt költött elektromos energiára és üzemanyagra. Hasonlata szerint a tervezett 8-11 milliárd dolláros megtakarítás azzal egyenlő, mintha egy évre 17 millió autót kivonnának a forgalomból. Szakértők szerint a 28 százalékos csökkentés merész cél, tekintve, hogy az Egyesült Államok előző nap arra tett ígéretet: 2005-höz képest 17 százalékkal csökkenti a gázemissziót 2020-ig.