22 tipp, hogyan spóroljunk tízezreket

2009. február 13. péntek - 17:24 / piacesprofit.hu
 •    

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 22 tanácsot tett közzé, amellyel a pénztárcánk mellett a Földet is kíméljük. Érdemes megfontolni őket.

Magyarországon a lakossági energiafogyasztás 80 %-a fűtésből és háztartási melegvíz előállításból származik, ennek legnagyobb része földgázt igényel. Érdemes odafigyelni az áramfogyasztásra is, a hazai villamos energia előállítás mintegy 35%-a ugyanis földgázból származik.
 1. Ne fűtsük túl az otthonunkat! Ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, akár 7%-al csökkenhet a fűtés számla és országos szinten napi 1 millió m3 gázt tudunk megtakarítani.


 2. Távollétünkben kapcsoljuk le a termosztátot! Ha 3 Celsius fokkal csökken lakásunk hőmérséklete azokban az órákban, amikor nem vagyunk otthon, akár 15 %-os energiacsökkentést is el lehet elérni.


 3. Takarékoskodjunk a meleg vízzel. A fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, ehhez negyed annyi víz és 4-szer kevesebb energia szükséges.


 4. Mindig csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire éppen szükség van! Ha minden európai csak annyi vizet forralna fel naponta, amennyire éppen szüksége van, a megtakarított energiából megoldható lenne a kontinens egyharmadának közvilágítása.


 5. Fedje le edényeit főzés közben! Nem csak időt, de jelentős mennyiségű energiát is megtakaríthat. Kuktafazék alkalmazásával akár 70 százaléknyi energiát is megtakaríthat egy-egy főzés alkalmával.


 6. Ha folyóvíznél mosunk fogat, napi 8 liter vizet is kiengedhetünk. (Ha a víz csak használatkor folyik, akkor 2 liter is elég a fogmosáshoz. Sőt, fogmosó pohárral még ennyi sem kell).


 7. Egy csöpögő csapból naponta akár 25 liter víz is elfolyhat feleslegesen. Legyen takarékosabb, fizessen kevesebbet! Javítsa meg a csöpögő csapot, vásároljon víztakarékos zuhanyfejet.


 8. A mosóvíz hőfokának mérséklése jelentős megtakarítással jár. Ha negyvenről harminc fokra állítja a hőfokot, máris 40%-os energia-megtakarítást ér el.


 9. A huzatos ablakok, ajtók akár 10 százalékkal is megnövelhetik a lakás hőveszteségét. Cseréljük le a szimpla üvegű, rosszul záró ablakainkat dupla üvegű ablakokra! Ezzel a beruházással akár egynegyedére is csökkenthetjük a rossz ablakokkal elszökő energia mennyiségét.


 10. Hőszigeteljük épületünket, lakásunkat! A hőszigeteléssel a fűtési és hűtési energia akár 30 %-át is megspórolhatjuk. Az energiatakarékossággal járó felújítások esetében lehetőség van állami támogatásokra pályázni, így csökkenthetőek az ilyen típusú beruházások lakosságra eső terhei.


 11. Szigetelje a központi fűtés csöveit, és helyezzen alumínium fóliát a radiátorok mögé! Nemcsak évi 6-700 kg szén-dioxid kibocsátásától óvja meg környezetét, de akár 50 százalékkal is hatékonyabbá teheti lakása fűtését.


 12. Hőszigeteljük belül is megfelelően otthonunkat! Például szigeteljük a központi fűtés csöveit és helyezzünk el alumínium fóliát a radiátorok mögé. Akár 50 %-al is hatékonyabbá tehetjük a lakásunk fűtését.


 13. Amikor szellőztetünk, hagyjuk az ablakot tárva néhány percig (kereszthuzatot is csinálhatunk), majd utána csukjuk be újra. Ez jobb módszer, mint hosszú időn keresztül tartó szellőztetéssel hagyni a meleget elszökni a lakásból.


 14. Ne felejtsük leoltani a lámpát, ha már nincs szükség rá! Ha 5 db feleslegesen égő 60 W-os izzót lekapcsolunk, évi kb. 12 ezer Ft-ot megtakaríthatunk, és ezáltal kb. 400 kg-mal csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást.


 15. Használjunk energiatakarékos égőket! Az energiatakarékos égők 5-ször kevesebb áramot fogyasztanak, és tovább tartanak, mint a hagyományos izzók. Kompakt fénycsövet ott érdemes használni, ahol naponta legalább 3-4 órát világítunk folyamatosan. Már egyetlen izzó is akár 12 ezer forint megtakarítást hoz élettartama alatt, és évente 250 kg szén-dioxid kibocsátás-csökkentést eredményez évente.


 16. Húzzuk ki a csatlakozóból a mobiltelefon-töltőt, ha már nem használjuk! A töltő akkor is fogyaszt áramot, ha nincs a telefon rácsatlakoztatva. Így ugyanis az elektromos áram 95 %-a kárba vész, ha a töltőt folyamatosan bedugva hagyjuk.


 17. Ne hagyja készenléti állapotban az elektromos készülékeket, használja a kikapcsoló gombot! Egy átlagos televízió készenléti állapotban használja fel fogyasztása kétötödét. Kis odafigyeléssel akár évi 9 ezer forintot is megspórolhat, és 30 kg szén-dioxidtól óvhatja meg a környezetet.


 18. Használjon kikapcsolható elosztót, ezzel akadályozza meg, hogy elszökjön az energia! Ha négy darab villásdugót kapcsolóval ellátott csatlakozó aljzatba dug, kb. 35 kg szén-dioxid kibocsátást takarít meg évente, és megspórolja az áramfogyasztás 10 százalékát.


 19. Az eljegesedett mélyhűtő akár 30%-kal is megnövelheti az energiafogyasztást, ezért évente legalább két alkalommal olvassza le hűtőszekrényét.


 20. Rövid utakra autó helyett válassza a gyaloglást, kerékpározást vagy a tömegközlekedést! A 3 kilométernél rövidebb városi utak esetén a hideg motor miatt nemcsak a fogyasztás, de a szén-dioxid kibocsátás is magasabb.


 21. Ellenőrizze a megfelelő guminyomást az abroncsban! Ezzel a lépéssel 2-3 százalékkal csökkentheti üzemanyag-fogyasztását. Ne hagyja fenn autóján az üres tetőcsomagtartót, és ezzel csökkentse 10 százalékkal fogyasztását, illetve szén-dioxid kibocsátását.


 22. Autóvásárláskor ne csak a fogyasztásról, de a károsanyag-kibocsátásról is kérjen felvilágosítást! Az az autó, amely 100 kilométerenként csak 5 litert fogyaszt, átlagos használat mellett éves szinten 750 kg szén-dioxid kibocsátás elkerülését teszi lehetővé.