2030-tól sorra hőségrekordokat döntenek majd a nyarak

2017. december 09. szombat - 12:01 / Kriston László
  •    

Felkészülhetünk rá, hogy tikkasztó kánikulák fogják uralni a nyarainkat a jövőben. Szó szerint felforr a bolygónk, nekünk meg majd felforr tőle a fejünk.

Létezik egy olyan szakkifejezés, hogy „vízbuborék-glóbuszhőmérséklet”. Ez a környezeti hőmérséklet és a pára hatását méri a hőkomfortérzetünkre. Kicsit érthetetlen megfogalmazás? Akkor egyszerűbben: mennyire érezzük úgy, hogy a meleg levegő már kínos érzést ad nekünk. Nos, e kényelmetlenségérzet egyre gyakoribb az emberek körében. Idén Európát a Lucifer névre keresztelt hőhullám uralta, mely pusztító erdőtüzeket okozott Portugáliában. Kaliforniában a leghosszabb nyári időszaknak voltak elszenvedői a helyi lakosok. A hőmérséklet gyakran meghaladta a 38 Celsius-fokot. Ázsia és Kína egyes régióiban szintén melegrekordok dőltek meg idén.

A hőség elől menekül a holnap migránsa
A Közel-Keleten 2050-re már esténként sem fog 30 Celsius fok alá süllyedni a levegő hőmérséklete friss tudományos prognózisok szerint. És ez még csak a legóvatosabb becslés. Felforr a planétánk.

Nem véletlen, hogy klimatológusok úgy jósolják, 2017 lesz minden idők legmelegebb éve. Vagyis hőségrekordokat dönt. De már 2016 is a meteorológiai mérések történetének legmelegebb éve volt! Szakemberek szerint a nyarak 50 százaléka a 2030-as években már ilyen, az elmúlt 40 éve hőségrekordokat meg-megdöntő évszak lesz. És ez még nem minden. 2050-től szinte minden nyár melegrekordokat fog dönteni! De akkor már az előző néhány év legmagasabb melegrekordjait, állítja a kanadai University of Victoria elemzése.

Egy másik vizsgálat szerint a globális népesség 30 százaléka már most évente legalább 20 olyan napot él át, amikor a kánikula áldozatokat szed, mert annyira megviseli egyes emberek szervezetét, hogy halált okoz. A nyári hőségek túlterhelhetik az áramhálózatokat is, mert a lakosság nagy része légkondicionálók vagy ventilátorok segítségével igyeszik elviselhetőbbé tenni a beltéri hőmérsékletet.

(Futurism)

Trump titkolja
Kormányzati pénzből készült az az elemzés, melyet a Fehér Ház még nem hozott nyilvánosságra, de a lényege kiszivárgott a sajtó felé: klimatológusok szerint „több mint 95 százalékos bizonyossággal” leszögezhető, hogy a klímaváltozást emberi tevékenység (antropogén hatás) okozza, vagyis a légszennyezésünk, az üvegházgázok töménytelen mennyiségű kibocsátása a gazdasági szereplők által. A klímatagadó Trump-adminisztráció azonban egyelőre nem engedélyezte a tanulmány közzétételét.