20 000 életet menthet évente az EU-s erőművek emissziójának szigorítása

2017. május 17. szerda - 15:01 / KlimaBlogger
  •    

Az Európai Unióban a légszennyezés az idő előtti elhalálozások első számú oka. Az EU területén működő széntüzelésű erőműveknek csökkenteniük kell mérgezőanyag-kibocsátásukat. Az új szabályozás 20 000 emberéletet menthet meg évente.

A nitrogénoxid, a higany és a kéndioxid is azon mérgező anyagok közé tartozik, melyek kibocsátását kötelesek lesznek csökkenteni a széntüzelésű erőművek az unió tagországaiban.

Az ilyen energiatermelő létesítmények adják az EU-n belüli kéndioxid-emisszió 46 %-át, a nitrogénoxid-kibocsátás 18 %-át, valamint 39 %-át a higany- és 4 %-át a porszennyezésnek.

A környezetvédelemmel és közegészségüggyel foglalkozó nem-kormányzati szervezetek (NGO-k) becslése szerint az új szabályozás akár 20 000 emberéletet is megmenthet évente.

Az EU-ban Lengyelország, Bulgária, Németország és Csehország még mindig nagy mértékben fedezi energiafogyasztását széntüzelésű erőművekkel. Ezek a tagállamok ellenezték is az új szabályozást.

Az új törvény része az EU Ipari Emissziós Direktívájának, ami 2011-ben lépett érvénybe és sok kritika érte a zöldek részéről, amiért az unión belüli széntüzelésű erőművek közel felének megengedte, hogy túllépje az emberi egészségre káros szennyező anyagok kibocsátásának határértékét.

A fosszilis szektor fellegvára. Szó szerint: eregeti a fellegeket. (fotó: freeimages.com)

A fosszilis szektor fellegvára. Szó szerint: eregeti a fellegeket. (fotó: freeimages.com)

Az új törvény elviekben ezt a gyakorlatot számolja fel, ugyanakkor lehetővé teszi egyes erőműveknek, hogy mentességet kérhessenek, amennyiben bizonyítani tudják, hogy a szükséges ráfordítás túl nagy és nincs arányban az károsanyag kibocsátás javulásával, és emellett kimutatható, hogy a környezetvédelmi elveket maradéktalanul betartják – magyarázta kissé zavarosan Enrico Brivio, az Európai Bizottság szóvivője.

A széntüzelésű erőműveket üzemeltető energiacégeknek vagy korszerűsíteniük kell létesítményeiket (szűrőkkel ellátni a kéményeket), vagy bezárnia azokat. Az új előírások 2900 szén- és fatüzelésű, valamint olaj- és földgáz-meghajtású erőművet érintenek az unióban. Ezeknek 2021-ig kell elvégezniük a szükséges korszerűsítéseket.

Forrás: Reuters

Többszörös bajban a Mátrai Erőmű
A napokban az Európai Unió új környezetvédelmi előírásokat fogadott el, amely miatt várhatóan több szénerőmű, így köztük a Mátrai Erőmű is, vagy bezárásra, vagy az eddigieknél jóval nagyobb beruházásokra kényszerül. Mindemellett Magyarország is szerepel abban a ma publikált nemzetközi jelentésben, amely szerint a szénenergia túl sok támogatásban részesül. A 2020 utáni új környezetvédelmi előírások és az eltűnő támogatások drasztikusan érinthetik a szénerőművek, így a hazánk szén-dioxid-kibocsátásának 10%-áért felelős Mátrai Erőmű jövőjét is – írja a WWF Magyarország.