10 százalékot spórolna a kormány!

2011. március 06. vasárnap - 10:49 / MTI
  •    

Szemléletformálással 8-10 százalékkal csökkenthető az energiafelhasználás a háztartásoknál és a közhivatalokban - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára, a Magyar Villamos Művek (MVM) Energia 2.0 elnevezésű kampányának budapesti bemutatóján.

"A fel nem használt energia a legzöldebb energia, hiszen nincsen szükség a megtermelésére, és szennyezőanyag-kibocsátás sincsen" – fogalmazott Bencsik János az Erzsébet téri Gödör Klubnál a hivatalosan március 6-án, vasárnap ünnepelt nemzetközi energiatakarékossági világnap alkalmából rendezett eseményen. A takarékos megoldásokra nagy szükség van ahhoz, hogy teljesüljenek Magyarország uniós vállalásai, az energiafelhasználás 10 százalékos csökkentése és a megújuló energia arányának emelése 14,6 százalékra 2020-ig.     

Az Új Széchenyi Terv mintegy 75 milliárd forintot irányoz elő energetikai fejlesztésekre, a minisztérium pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen úgynevezett virtuális erőmű programot indít, amely azt jelenti, hogy az évtized végére egy 200 megawatt teljesítményű erőmű villamosenergia-termelését váltanák ki igazolt energia megtakarításokkal – mondta az NFM államtitkára.     

Kétharmad rajtunk múlik

Az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés (IPENERG) kezdeményezésére induló program elismeri majd az energiahatékonyságban élen járó vállalatokat és az energiaveszteség feltárásában közreműködő szakembereket – fejtette ki Bencsik János. "A program révén Magyarország teljesítheti a 2020-ig vállalt kötelezettségek egyharmadát. A másik kétharmadot viszont a lakossági körben, nekünk közösen kell megtakarítanunk" – mondta.   

A környezetbarát és energiatakarékos megoldásokat népszerűsítő Energia 2.0 kampány első rendezvényén alternatív forrásokból származó energiával hangosított és világított koncertet adott a Balkan Fanatik nevű zenekar, és egyebek mellett volt biciklivel, vagyis emberi erővel meghajtott áramfejlesztő is, amellyel mobiltelefont lehetett tölteni.  A mozgási energiával működő berendezésről Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója elmondta: "egy feltöltéssel nagyjából 30 kilogramm szén-dioxid kibocsátásától kíméljük meg a környezetet." A vezérigazgató hangsúlyozta: a cégcsoport a tevékenysége során mindig is támogatta és elősegítette a magyar és uniós energia- és klímapolitikai célok megvalósítását, a magyar soros elnökség idején pedig különös figyelmet fordít arra, hogy a lakosság értse és érezze, miként lehet egészen hétköznapi megoldásokkal is támogatni e célok elérését.