Zsebből fizetik az adóellenőröket

2011. szeptember 27. kedd - 10:01 / Sajtóközlemény
  •    

Újabb távol-keleti árucikkekre specializálódott budapesti üzletközpontban razziáztak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. A behajtott pénz és a lefoglalt áru értéke összesen 13 és félmillió forint. A Közép-magyarországi Régió adóellenőreinek, pénzügyőreinek és végrehajtóinak akciójában egy komplett üzletet is zár alá vettek.

Üzletükben keresték fel az adósokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrei, végrehajtói és pénzügyőrei. A távol-keleti árucikkekkel kereskedők ugyanis annak ellenére nem fizették ki az adót, hogy nagy forgalmat és így megfelelő bevételt produkáló bevásárlóközpontban működnek.

Zsebből fizettek Kép: sxc
Zsebből fizettek
Kép: sxc

A NAV akciócsoportja több tucat céget ellenőrzött, közülük sokan zsebből kifizették a tartozást, másoknál a végrehajtók foglalták le a készpénzt, és ha kellett, az árukészletet. Volt olyan bolt, amelyben nem is tartottak pénztárgépet és sok esetben nem adtak a vásárlóknak nyugtát. Helyenként az üzlet személyzetét feketén alkalmazták. A legfurcsább az az eladó volt, aki az ellenőrök láttán elszaladt gazdátlanul hagyva a boltot. Mivel vissza sem tért és tartozását sem rendezte, a végrehajtók az árukészletet lefoglalták, a helyiséget pedig zár alá vették. A felkeresett vállalkozások a kintlévőség 75 százalékát kifizették.

Néhány héttel ezelőtt egy másik hasonló üzletközpontban tartott razzia során többen e azonnal készpénzben rendezte tartozását, az övtáskákból sorra kerültek elő a pénzkötegek. Volt olyan is, aki bár azt bizonygatta, hogy nem tud fizetni, amikor áruját zsákokba rakták és elvitték volna, mégis talált a zsebében annyi pénzt, ami fedezte a hátralékot. néhány óra alatt csaknem 8 millió forint folyt be az államkasszába. A tartozást felhalmozó adózók a következő hónapokban számíthatnak hasonló látogatásra, mivel a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága minden törvényes eszközt latba vet, hogy csökkentse az állam kintlévőségét, úgy tűnik, elsőként a távol-keleti üzletek vannak soron az államháztartás lyukjának betömésekor. (De a jövedéki adó emelése is szerepet játszik a kormány hiánycsökkentési törekvéseiben.)