A milliárdos is zavarba jött tőle, mennyit keresett

2018. március 03. szombat - 18:06 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Paul Polman, az Unilever, az óriási brit-holland konszern vezérigazgatója tavaly átszámítva 3.6 milliárd forintot keresett, de idén még jóval többet fog. Indoklás: még sikeresebb munkát várnak tőle, amelyben még nagyobb a kockázat.

 

A konszern nyeresége tavaly 9 százalékkal emelkedett és elérte a 7,1 milliárd brit fontot. A vezérigazgatónak ebben kulcsszerepe lehetett, akárcsak abban, hogy a Kraft Heinz konszern nem tudta megvenni az Unilevert, pedig nagy erőfeszítéseket tett ezért.

A holland vezérigazgató jövedelmét 2017-ben nem kevesebb, mint 51 százalékkal növelték. Fizetése 1 millió fontot tett ki (kb. 355 millió forint), további 2 milliót kapott prémiumként és 6,2 millió font értékű részvénycsomagban részesült a vállalattól – miközben jövedelme két éve még ennél 20 százalékkal magasabb is volt.

Az Unilever dúsgazdag főnöke Kép: Guardian

Az Unilever dúsgazdag főnöke
Kép: Guardian

Polman fizetése és prémiuma idén 5 százalékkal, részvény-juttatása 23 százalékkal növekszik. A konszern indokolása szerint a vezért azért illeti meg még több jövedelem, mert nagyobb, és jelentős kockázatokat is hordozó teljesítményt várnak tőle. Ugyanez áll a többi vezetőre, akiknek emelkedik a jövedelme.

Mind a vezérigazgatónak, mind vezetőtársainak tartósan, öt éven át kell kiemelkedő munkát végezniük.

Polman esetében ez 2018-ra beteljesedhet, ő az év végével vissza akar vonulni. Jövedelméről annyit mondott, hogy annak mértéke “zavarba hozza” és ingyen is szívesen dolgozna – amit alkalmasint megengedhetne magának.

A képet árnyalja, hogy a konszern vezetői a jövedelmük nagyobb részét jelentő Unilever részvénycsomagokat öt évig nem adhatják el.

(Forrás: Guardian)

Hogyan lehetünk milliárdosok tőke nélkül?
Les Mills, többszörös új-zélandi súlyemelő olimpikon 1968-ban edzőtermet nyitott Aucklandben. Fia később zenés edzésgyakorlatokat alakított ott ki. Rendszerüket ma 75 ország 15 000 edzőtermében használja 6 millió ember. Iskolapélda kapitalizmusra – tőke nélkül…

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek