Akkor is szem előtt lehet, mikor nem is gondolná

2015. december 11. péntek - 17:09 / piacesprofit.hu
  •    

Kartellezni lehet vizibiciklin, kocsmában, de pálmaházban is. Öltönyben, illetve anélkül. Kevesen tudják, hogy akkor is szem előtt lehetnek, amikor a legkevésbé gondolnák. A kkv-k sokszor fel sem ismerik a jeleket, pedig súlyos jogsértésről van szó.

bárhol lehet kartellezni

Bárhol lehet kartellezni – Kép: GVH

A kartell olyan versenytárs vállalatok és/vagy azok érdekképviseleti szervei közötti titkos megállapodás, amely a verseny kiiktatására vagy legalábbis annak korlátozására vonatkozik. Kartellmegállapodásokat kötni tilos, mert a legszigorúbb versenyjogsértés, és súlyosan károsíthatják a fogyasztókat.

És kár is vele próbálkozni, mert előbb-utóbb kitudódik – mondja a Gazdasági Versenyhivatal. Akár egy kartelltag is felfedheti, aki ezzel mentesülhet a felelősségre vonás alól. Sőt, bárki a versenyhatósághoz fordulhat, akinek információja van egy kartellről.

JÓHISZEMŰEN IS SÉRTHETÜNK JOGOT!
Sok kisebb cég vezetője nem is gondol arra, mennyire fontos, hogy működése során a versenyjogi normákra is figyeljen, pedig akár jóhiszeműen is könnyen jogszabályt sérthet. Az új Ptk. ügyvezetői felelősségi szabályai a versenyjogi normasértések terén is kellemetlen következményekkel járhatnak.

„A kartellek rendkívül káros hatást gyakorolnak az egész gazdaság fejlődésére, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, általános hatékonyságcsökkenést okozva” – mondja dr. Juhász Miklós, a GVH elnöke. A GVH megrendelésére készített kutatásból kiderül, hogy a vállalkozások – különösen a kkv-k – nincsenek tisztában sem a kartellezés fogalmával és annak következményeivel, sem azzal, hogy lehetőségük van abból kilépni a következmények jelentős mérséklése mellett. A Versenyhivatal ezért, új fejlesztésű online, anonim kapcsolat-felvételi rendszert fejlesztett, Kartell Chat néven, amely a kartellekkel kapcsolatos kérdések megválaszolása céljából jött létre.

A GVH tájékoztató oldalát a kartellekről itt találja!

Egyszerű, anonim regisztrációval biztosítja a titkos megállapodásokról információval rendelkezőknek, hogy speciális tudásukat anonimitásuk megőrzése mellett – negatív következményektől vagy megtorlástól való aggodalmaik eloszlatásával – oszthassák meg a GVH Felderítő Irodájának munkatársaival;  ha a vállalkozásuknál nincs vagy nem kielégítően működik az ún. megfelelőségi program, megoszthassanak észlelt információt a GVH-val; feltehessenek a kartellekkel, az engedékenységi politikával és eljárással, valamint az informátori díjjal kapcsolatos bármilyen kérdést. Tevanné dr. Südi Annamária, a GVH főtitkára mind a vállalkozások, mind a közbeszerzési pályázatok tudatosságát növelni kell annak érdekében, hogy idejében ismerjék fel a kartellekre utaló jeleket.

Ki harap rá a versenyjogi csalira?
A közelmúltban bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eszköztára: a versenyhatóság bírságcsökkentésben részesítheti azon vállalkozásokat, amelyek hozzájárulnak az eljárások gyors vagy hatékony lezárásához, valamint ösztönzőkkel kívánja rábírni a piaci szereplőket arra is, hogy versenyjogi megfelelőségük érdekében érdemi lépéseket tegyenek. Kérdéses persze, hogy ezek a lehetőségek mennyire fogják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket.