Visszaelőzte a Microsoft az Amazont

2018. október 28. vasárnap - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

Októberre visszaszerezte második helyét a Microsoft a legértékesebb amerikai cégek listáján, megelőzve az Amazont. A lista élén továbbra is az Apple áll.

A Wall Street-i tőzsde közleménye szerint a forgó részvények értéke alapján az Apple a legértékesebb amerikai cég, a vállalat értéke több mint 1 billió dollár. A második helyen korábban az Amazon állt, azonban hosszú idő óta először most a Microsoft visszakerült a dobogó második fokára.

A Microsoft-sztori
Kamaszkoruk óta ismerték egymást, de végül vetélytárs lett a két Microsoft-alapító, Bill Gates és a most elhunyt Paul Allen. A nevet Allen választotta azzal, hogy cégük kis számítógépek számára készít szoftvereket.

Az Amazon részvényei a közelmúltban 7 százalékot estek, mivel a karácsonyi időszak előtti rendelések mértéke elmaradt az elvárásoktól. A Microsoft (amelynek részvényei 4 százalékos pluszban zárták a hetet) közvetlenül verseng az Amazonnak, nagyjából azonos időben indítottak saját felhő-szolgáltatást – a versenyben úgy tűnik, egyelőre a Microsoft áll nyerésre. Microsoft a ’90-es évek végén még a Wall Street legértékesebb cége volt, vezető helyét azonban a 2000-es dotcom-buborék után elvesztette. Nagyjából ebben az időben indult el az Apple szárnyalása, ami évek óta őrzi első helyét.

A Microsoft részvényeinek összértéke mintegy 823 milliárd dollár, az Amazoné 805 milliárd körül áll. Ugyanakkor előrejelzések szerint az Amazon visszaszerezheti a vezetést az év végéig: elemzők a Microsoft éves értékét 963 milliárd dollárra becsülik, az Amazonét 1 billió dollárra.