Vissza kellene forgatni a Jeremie-pénzeket

2016. október 06. csütörtök - 12:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt év tapasztalatai alapján a VÁFISZ (Vállalkozásfinanszírozók Szövetsége) a pályázati források rugalmasabb elosztását, a kkv-kat támogató hitelbírálati folyamatok javítását és új, a kisvállalkozásoknak szóló pénzügyi termékek bevezetését javasolja a kormánynak.

 

 

útravaló indulóknak

Kép: Pixabay

Egy tavalyi kormányrendelet összesen 400 hitelpontra, (MFB, kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek) bízta a 2014-2020-ig tartó hét éves ciklus 729,6 milliárd Ft. európai uniós gazdaságfejlesztési támogatáshoz kapcsolódó kkv forráskeret elosztását. A piaci tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a tervezetthez képest lényegesen lassabb a források elosztása. A Vállalkozásfinanszírozók Szövetsége (VÁFISZ) ezért több javaslatot dolgozott ki a támogatási pénzek elosztásának felgyorsítására. (Az első MFB Pont május végén nyílt meg.)

A 2007-13-as most még futó Jeremie refinanszírozási programot könnyedén és gyorsan rulírozóvá kellene alakítani, így a visszajövő forrásokat a korábbiakkal megegyező célra lehetne felhasználni, majd ezek alapján újra hozzáférhetővé válnának további beruházások finanszírozására, és újra gyorsan fejlesztési forráshoz juthatnának a kkv-k és a mikrovállalkozások.

Hitel nulla százalékos kamatra? Most már igen
Meghirdették az első, nulla százalékos kamattal adható hitelprogramot az uniós forrásokból. A 44 milliárdos keretre a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint már most óriási az érdeklődés, mivel így olyan cégek is részesülhetnek az uniós forrásokban, amelyek a nem visszatérítendő forrásokat hasznosító pályázatokon nem tudtak részt venni.

Ez a megoldás gyors, a lehető legkisebb energiabefektetéssel és adminisztrációval jár, ráadásul az EU is elvárja a visszaérkező források ismételt felhasználását. A jelenleg 100 milliárd forintos nagyságrendű állomány folyamatosan érkezik vissza a pénzügyi közvetítők rendszerébe, ennek visszaforgatása hatékonyan és gyorsan támogatná a mikro- és kisvállalkozások fejlődését már rövidtávon is.

Másodikként a VÁFISZ a jelenlegi (2007-13-as) program mintájára indítványoz egy új 40 milliárd forint körüli alprogramot a 2020-as EU Jeremie visszatérítendő keretösszegen belül, ami mintegy 10 százaléka a program teljes visszatérítendő hitelre szánt részének. Mivel a VÁFISZ tagjainak jelenleg fenntartott infrastruktúrája és partnerhálózata azonnal igénybe vehető, a források célba juttatása a jelenleginél gyorsabban megvalósítható lesz.

Harmadsorban a VÁFISZ egy olyan 50 millió forint alatti tranzakciókra összpontosító „mikro sáv” létrehozását javasolja a 0%-os, azaz vissza nem térítendő termékek kapcsán, ahol a megbízható pénzügyi vállalkozások kiszervezve végeznék a kockázatkezelési és monitoring feladatokat a korábban is alkalmazott és jól működő elvek szerint.

Teljesen leállíthatják az uniós pénzek kifizetését
Teljesen leállíthatja a Magyarországnak járó uniós pénzek kifizetését az Európai Bizottság, mivel több területen is jelentős problémákat látnak. Leginkább azt nehezményezik, hogy kérdéses, valóban “befolyástól mentesen” döntenek a pályázatok elbírálásánál.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek