Visegrádi négyes szövetség az építőművészetben

2019. március 11. hétfő - 15:31 / piacesprofit.hu
  •    

Újabb jelentős állomáshoz érkezett a Visegrádi Négyek Építőművész Szövetségeinek 2008-ban Budapesten indult építészeti együttműködése: a V4 Építészeti Társulás megújításának és megerősítésének dokumentumát a Magyar Építőművészek Szövetsége által rendezett szakmai rendezvény és nemzetközi sajtótájékoztató keretében írták alá a MÉSZ budapesti székházában az együttműködésben részt vevő szervezetek képviselői.

Az esemény rangjához méltóan az ünnepséget megtisztelte jelenlétével, és az együttműködést köszöntötte Tuzson Bence, a Miniszterelnökség Közszolgálatért Felelős Államtitkára, Dr. Pavol Hamžík szlovák nagykövet, Irena Götzová, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövetének első helyettese, Dominika Hasińska, a Lengyel Nagykövetség titkára, Vizi László, a Külügyminisztérium főosztályvezetője, Nikos Fintikakis, az Union International des Architectes (UIA) elnökhelyettese, az UIA II. Régiójának elnöke, Serban Tiganas, az UIA főtitkára, Juraj Hermann, a Szlovák Építőművész Szövetség elnöke, Oleg Haman, a Cseh Építőművész Szövetség elnöke, valamint Jerzy Grochulski, a Lengyel Építőművész Szövetség első elnökhelyettese.

Kép: Pálinkás Edit, MÉSZ

Kép: Pálinkás Edit, MÉSZ

A V4 Építészeti Társulás tagjai
  • A Magyar Építőművészek Szövetsége,
  • az Obec Architektů Czech – Cseh Építőművészek Szövetsége,
  • Association of Polish Architects (SARP – Lengyel Építőművészek Szövetsége),
  • valamint a Spolok Architektov – Szlovák Építőművészek Szövetsége.

A házigazda Magyar Építőművészek Szövetségét Mikó László, a MÉSZ Külügyi Bizottságának vezetője és Krizsán András, a MÉSZ elnöke képviselte.

A Magyar Építőművészek Szövetsége alapító tagja, és Magyarország képviselője az Union International des Architectes (UIA) Építészek Nemzetközi Szövetségében. A MÉSZ nemzetközi tevékenysége szempontjából kiemelt jelentőségűnek tekinti a V4 országok építőművész szövetségei közötti együttműködést, melynek keretében olyan programok elindítását  kezdeményezte, mint a V4-Sanghaj Építész Fórum, V4 Családi Háza pályázat és kiállítás, vagy a „Here we are” V4 építészeti fotópályázat.

A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Visegrádi országok építőművész szövetségei közötti V4 Építészeti Társulás a Visegrádi országok építőművész szövetségei közötti megállapodás. A Visegrádi országok építőművész szövetségei hivatalosan is bejelentették az UIA elnökségének, és a UIA II. Régió tagjainak, hogy a megújuló és megerősödő V4 Építészeti Társulás az UIA II. Régióján belül, az UIA tagjaiként tevékenykedő építész szervezetek közötti hivatalos együttműködéseként működik.

Kép: Pálinkás Edit, MÉSZ

Kép: Pálinkás Edit, MÉSZ

A Magyar Építőművészek Szövetsége örömmel és készséggel vállalja a V4 Építészeti Társulás – alfabetikus sorrendben változó – elnökségét a megerősített együttműködés első évében, és intézi az adminisztratív feladatokat és a V4 Építészeti Társulás koordinálását.

A V4 Építészeti Társulás együttműködés keretein belül hangolják össze a tagországok építőművész szövetségei közötti munkát, és közösen képviselik a V4 országok építészetét az UIA-ban, a Visegrádi Négyek országaiban, az Európai Unió és világ építészeti szervezeteiben. Együttműködnek és egyeztetik álláspontunkat az UIA munka bizottságaiban az UIA II. régiójában.  Segítik egymás tevékenységét építészeti pályázatok, workshopok és vándorkiállítások szervezésében és lebonyolításában az építészeti és a vizuális kultúra művelői számára.