Vidéken a takarékba mennek a cégek

2016. november 30. szerda - 17:01 / piacesprofit.hu
  •    

Friss cég, új bankszámla. A magas cégalapítási számok komoly üzletszerzési lehetőséget és egyben versenyhelyzetet jelentenek a bankok számára. Vidéken a takarékszövetkezetek happolják el az ügyfeleket.

magasba emelt kéz egy bankót fog

Kép: PP archív

Új ügyfelek akvirálása a legtöbb vállalkozó célkitűzései között kiemelt helyen szerepel, nincsenek ezzel másképpen a pénzintézetek sem. Az újonnan létrejött vállalkozások pedig ennek az üzletszerzési versenynek fontos célpontjai. „Ez a verseny ugyanakkor nem homogén, az új cégek bankszámlanyitási szokásai komoly regionális eltéréseket mutatnak, míg a fővárosban tarolnak a nagy bankok, vidéken a takarékszövetkezetek is megkerülhetetlen szereplők” – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. (A vállalkozások egyébként a biztonságos bankokat szeretik, főleg, ha olcsók!)

5+1 szokás, amivel kevesebbe kerül a bankolás
A bankokra nehezedő többféle, erős nyomás miatt jelentősen drágultak a céges bankszámlák díjai is. Némi tudatossággal viszont jelentős összegeket is spórolhatunk. A Bankráció.hu szakértői adnak ehhez tippeket.

Mivel a nagyobb bankok országos lefedettségűek, továbbá Budapest adja a cégalapítások közel 50 százalékát, így az országos számlanyitási statisztikákban 1-1 helyi szövetkezet önállóan alig látható szerepet tölt be. Ugyanakkor a takarékszövetkezetek országos (új cégek számlanyitási körében elért) piaci részesedése – a már szinte látható – 6 százalék körül van, ennél már látványosabb a Budapesten kívül elért 12 százalékos érték, de egyes megyékben a 20 százalékot is meghaladja a szövetkezetek részesedése.

Baranya, Győr-Moson-Sopron és Békés megyében egyaránt nagyon jól állnak a takarékszövetkezetek, míg Budapest és a Budapest környéki megyék általánosságban a nagy bankok területei. A takarékszövetkezetek első számú előnye a helyi jelenlét és az ebből következő helyismeret. Működési modelljük lehetővé teszi a kisebb településeken is a fiókok üzemeltetését, és árazásukban is inkább tudnak a helyiek pénztárcájára szabott termékkonstrukciókat kínálni.

„Azt sem szabad ugyanakkor elfeledni, hogy az új cégek közel 80 százaléka korábbi cégekhez köthető, így van egyfajta üzleti tapasztalat a vállalkozó és korábbi bankja, illetve bankjai között, így az új alapítású cégekért zajló verseny már az aktuális partnerek minőségi kiszolgálásán is eldőlhet” – mondja az Opten szakértője.

Eltűnő céges bankszámlák
Lassan, de biztosan csökken Magyarországon az egy cégre jutó banki kapcsolatok száma, és a csökkenés a legnagyobb vállalatok körében érezhető leginkább – derül ki az Opten kutatásából. A jelenség mögött éppúgy állhat a válság, a vállalkozások és a pénzintézetek konszolidációja vagy a hitelezés visszaesése, mint a bankok termékkapcsolási gyakorlata. Változást a hitelezés felfutása hozhat.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor