Vészesen közeledik a kamarai sarc befizetésének határideje

2018. március 28. szerda - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

2018. március 31. a 2018. évi kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje, melynek összege 5.000 Ft. Lényeges, hogy a kamarai tagság továbbra is önkéntes, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel és a tagdíj befizetésével nem válnak kamarai taggá.

Akik elmulasztják a törvényben előírtak teljesítését (nyilvántartásba vétel, illetve hozzájárulás megfizetése) számíthatnak arra, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) behajthatja a díjat, miután az köztartozásnak minősül. Az ötezer forintos költség ugyan nem komoly összeg, elmulasztása azonban komoly következményekkel járhat a cégek számára. Ugyanis már 5.000 forint esetén is eljárhat az adóhatóság, ráadásul a végrehajtásnak költsége is van, amit ráterhelnek az adósra, így a mulasztás jóval többe kerülhet, mint a tagdíj határidőben történő befizetése – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Kép: Freedigitaladmin

Kép: Freedigitaladmin

Azoknak a gazdálkodó szervezeteknek kell regisztrálniuk, akik a cégnyilvántartásban, vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szerepelnek. Alapítványokra, egyesületekre, szövetségekre nem vonatkozik a nyilvántartásba vételi kötelezettség. Az elhatárolás alapja, hogy kit, hol tartanak nyilván, akiket a bíróság vesz nyilvántartásba, azoknak nem kell regisztrálniuk.

A kötelező kamarai regisztráció szabályairól itt olvashat részletesen!

A felszámolás vagy végelszámolás alatt álló gazdálkodó szervezeteknek is regisztrálniuk és fizetniük kell, mert ezen cégek ezen eljárások befejezéséig élő cégnek számítanak, rájuk is vonatkozik a regisztrációs kötelezettség.

Az egyéni vállalkozónak arra az évre nem kell kamarai hozzájárulást fizetnie, amikor a teljes naptári évet szünetelő státuszban töltötték. A regisztráció és a kamarai hozzájárulás megfizetése a kisadózó vállalkozások tételes adóját alkalmazó vállalkozásokra is vonatkozik.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek