Végre tényleg olcsóbb lehet a bankolás

2019. január 16. szerda - 15:03 / piacesprofit.hu
  •    

2019-ben júliusában indulhat el az azonnali átutalások rendszere, amely teljesen új időszámítást hoz, és megjelenhetnek a csomagalapú díjak, ezek pedig alacsonyabb díjakat hozhatnak összességében. Ráadásul a tranzakciós illeték esetleges búcsúját is belengették, ami szintén az olcsóbb bankolás irányába mutat, ha a bankok is követik a lépést.  

Komoly változások lehetnek a jövőben a mindennapi bankolásban, és a leggyakrabban felszámított banki díjaknál is változás jöhet. Bár konkrétumok még nincsenek, a kilátások az olcsóbb bankolás irányába mutatnak – derül ki a BankRáció.hu legfrissebb összeállításából.

Átutalás? Már meg is érkezett!
Egész életünk „valós időben” zajlik, a bank sem lehet ez alól kivétel. A Magyar Nemzeti Bank is lépésváltásra készül, hogy utalásaink, tranzakcióink a nap huszonnégy órájában, legfeljebb néhány másodperc alatt célba érjenek akár karácsonykor is.

Százalékok, száz- és ezermilliárdok

A legújabb kormányzati nyilatkozatok szerint napirendre kerülhet a pénzügyi tranzakciós illeték eltörlése, amely szerepet játszott a banki díjak emelkedésében. A hivatalos adatok szerint ugyanis a 2013 előtti szinthez képest mára durván 50 százalékkal emelkedett a pénzügyi szolgáltatások díja.

Az illeték esetleges eltörlésével olcsóbbá válhatnak ezek a szolgáltatások. Az idei költségvetési tervben több mint 200 milliárd forintos állami bevételt jelentő pénzügyi tranzakciós illetéknek nemcsak a banki díjak emelkedésében volt szerepe, hanem abban is, hogy a készpénzállomány hat év alatt több mint a duplájára emelkedett. 2018 novemberében már megközelítette az 5900 milliárd forintot, ami 125 százalékos növekedést jelent a 2012 novemberi szinthez képest.

Kép:Pixabay

Kép: Pixabay

Új időszámítás kezdődik 2019-ben

Trencsán Erika, a portál szakértője azt mondta, 2019-ben a 20 ezer forintnál alacsonyabb összegű átutalásoknál már eltörölték az illetéket, ám ezt még nem minden bank díjszabása követte le. A lakossági ügyfelek számára pedig akkor válhat még olcsóbbá a bankolás, ha a tranzakciós illetéket teljes egészében eltörlik, és ezt a bankok a díjaikban is megjelenítik.

“Az idei év egyébként is mérföldkő lesz a lakossági bankolás szempontjából. Januárban ugyanis megkezdődött a bankokban az úgynevezett azonnali átutalási rendszer tesztelése, amely várhatóan júliusban indul élesben. A rendszer segítségével a 10 millió forintos lakossági átutalások azonnal, egész pontosan 5 másodpercen belül megérkeznek majd. Ez a megoldás pedig szintén segítheti az készpénzmentes forgalom növekedését” – emelte ki Trencsán Erika. A magyar bankoknál jelenleg a tranzakcióalapú árazás a divat, ezzel szemben sok nyugati országban a csomagalapú, utóbbi pedig szintén alacsonyabb díjakat eredményezhet a lakossági ügyfelek számára.

Uppsz… rossz helyre utaltunk. Mit tegyünk?
A Deutsche Bank kétszer is tévesen utalt át milliárdos összegeket. S mit tegyünk, ha mi utaltunk figyelmetlenségből rossz címre, vagy túl sokat?

Különbségek a bankok között

Egyelőre korai lenne pontos előrejelzést adni arra, hogy a mindennapos bankolás ára mennyivel változik. Egyrészt azért, mert az azonnali átutalások konkrét díjairól még nem lehet sokat tudni, de jó eséllyel a bankok olyan díjakkal jelennek majd meg, amelyek ösztönzik majd a rendszer használatát. Másrészt pedig a pénzügyi tranzakciós illeték búcsújáról sincs konkrét döntés. Mindenesetre a jelenlegi kilátások szerint alacsonyabbak lehetnek a banki díjak.

Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra is: ahogy a lakáshiteleknél, személyi kölcsönöknél, a bankszámláknál már most is érdemes összevetni a bankok ajánlatait, ugyanis könnyen lehet, hogy másik bank alacsonyabb áron dolgozik. Az azonnali átutalási rendszer bevezetése és a pénzügyi tranzakciós illeték esetleges jövőbeli eltörlése pedig jó alkalmat adhat majd a lakossági ügyfeleknek arra, hogy az újdonságok fényében válasszanak maguknak bankot a következő időszakra.

Harmadik típusú szolgáltatók
A fintech (financial technology) a pénzügyi szolgáltatás és technológia metszéspontjában lévő speciális iparág. Olyan új technológiák, szoftverek fejlesztésével foglalkozik, amelyek a pénzügyi szolgáltatásokat teszik hatékonyabbá, olcsóbbá, sőt olykor teljesen új szolgáltatásokat teremtenek. Az elnevezés meghatározásánál egyre nehezebb eldönteni, hol végződik a technológia, és hol kezdődik a szolgáltatás. Ide tartozhatnak új szoftverek, folyamatok, termékek, de akár üzleti modellek is, amelyek a digitális gazdaságok alapjait, a digitális átalakulás felgyorsítóit jelentik a pénzintézeti szektorban. A bankok vagy megpróbálják kiszorítani a piacról az új szereplőket, vagy partnerséget ajánlanak, és beemelik üzletükbe a feltörekvő technológiai cégek tudását.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek