Véget ért az olcsó üzemanyag kora?

2016. október 03. hétfő - 08:41 / piacesprofit.hu
  •    

Október 5-én, szerdán, a benzin ára 5-7 forint körüli mértékben emelkedhet meg, a gázolaj ára várhatóan 6-7 forinttal növekedhet, nemcsak a kőolaj ára, de a jövedéki adó is emelkedett. Elképzelhető, hogy a heti változtatást péntekre tolják ki.

fuelVárhatóan lezárul az üzemanyag árcsökkenés időszaka. A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása, de a vizsgált időszakban alacsony olajár miatt most a jövedéki adókulcs is emelkedett. (Erről itt olvashat bővebben.)

A Brent kőolaj ára a héten 45-49 dollár között ingadozott, heti átlagban fél dollárral, 1,1%-kal nőtt az ár. A spot olajár a hét elején csökkent, majd szerdától több mint 3 dollárral drágult. Az áremelkedést egyértelműen az OPEC országok szerdai termelés-korlátozási döntése okozta, ennek nyomán ugrott meg jelentősen az olajár. Az OPEC országok együttes kitermelési szintjét rögzítették, amely max. 700 ezer hordó/nap csökkentés irányoz elő a tárgyaláson bemutatott 33,2 millió hordós kitermelési szinthez viszonyítva. A másik fontos döntés az, hogy Irán, Líbia és Nigeria “észszerű” mértékig növelheti olajtermelését. A harmadik fontos bejelentés, hogy az OPEC november végi értkekezletén döntenek az egyes országok kitermelési kvótáiról. A döntés amiatt fontos, hogy közös elszántságot tükröz és az országok, főképp Szaúd-Arábia, rugalmasabb politikára váltottak. A döntés a keddi szintről csütörtökre 6% feletti kőolaj- és benzinár emelkedést generált – írta heti előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

Elemzők nehéz tárgyalásokat várnak a következő két hónapban, amiatt is, hogy az OPEC olajkitermelés szintje szeptemberre tovább nőtt. A két hónap jó lehetőséget nyújt, hogy állandóan megmozgassák a piacot az aktuális hírekkel. Valószínűleg ismét Szaúd-Arábia vállalja magára a kitermelés-csökkentés nagy részét (300-400 ezer hordó/nap), de ezt a következő fél évben a kitermelés és a belső igények ciklikus alakulása miatt viszonylag könnyen meg is tudja tenni. Oroszország hivatalosan részt kíván venni a kitermelési szint befagyasztásában és Kazahsztán is bejelentette a csatlakozását. Ezzel szemben az amerikai palaolajtermelők tovább növelték a kőolajfúrások számát, ezen a héten 7 darabbal, s várhatóan az USA-ban a negyedik negyedévben már nem csökken az olajtermelés. A nemzetközi energiaügynökség (IEA) szeptemberi jelentésében módosította korábbi számításait, s most csak 2017 második felére feltételezik, hogy a kereslet-kínálat egyensúlya bekövetkezik, s a készletszint mérséklődjön.

Megfizetünk a környezetvédelemért: na de így?!
Az emberiség néhány ezer éves történelme során alapvető változásokat idézett elő a környezetében. Ahhoz, hogy ezek a hatások ne eredményezzenek számunkra végzetes körülményeket, modern kifejezéssel: törekednünk kell a fenntarthatóságra, ennek érdekében pedig az adók megfelelő alkalmazása is eredményes lehet. Furcsaságok persze ezen a területen is előfordulnak, az olyan adófajták, mint az esővíz-adó vagy a tehénszellentés adója minimum magyarázatra szorulnak.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga másfél dollárral, 3,5%-kal nőtt ezen a héten. Az idei év negyedik negyedévére vonatkozó határidős árak az áremelkedést követően most meghaladják az 50 dollárt, így lehet, hogy január elejétől lecsökkentik a jövedéki adó megemelt mértékét.  A forint átlagos heti árfolyama az szeptember 12 – szeptember 16-i héten 0,3%-kal erősödött a dollárhoz képest, a dollár árfolyam 274 forint körül ingadozott. A megelőző héthez viszonyítva ezen a héten kb. fél forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért. Az árfolyam a héten alig módosította az árak trendjét. Az árfolyam erősödése főképp a forint erősödésével magyarázható.

A tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti átlagos változásoknál a benzin esetében nem lenne indokolt az áremelés, azonban a hét második felében megugró árak 5-7 forint körüli áremelkedést indokolnak, A gázolaj esetében a heti átlagos változások 4 forint körüli emelést indokolnak, azonban a hét második felében bekövetkezett további emelkedés miatt akár 6-7 forintos emelés is lehetséges. Elképzelhető azonban az is, hogy a döntést hétfőről szerdára halasztják, így lehetőség lesz megfigyelni, hogy a hét második felében jelentkező piaci áremelkedés mennyire tartós, s addig talán meg lehet szokni a jövedéki adó emeléséből fakadó áremelést.

Az adótörvény változásokról itt olvashatja összefoglaló írásunkat!

A fenti változtatásokkal a benzin ára 345, a gázolaj ára 355 forint/liter körüli szinten változhat.  Az elmúlt egy év során a benzin ára 2, a gázolaj ára 3%-kal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 11%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.