Véget ért a Winnetou-csata a bíróságon

2016. március 18. péntek - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

Óvatosan kell bánni a közösségi védjegyekkel, ezt bizonyítja egy friss ítélet az Európai Bíróságról, amelyben egy fiktív regényfigurához kapcsolódó jogokat védte meg a testület. Eszerint a nemes lelkű indián főnök, Winnetou neve védett és nem lehet használni termékmegjelölésre „csak úgy”.

winnetou is védett

Kép: Pixabay

A német Karl May Kiadó 2003 óta jogosultja a WINNETOU közösségi szóvédjegynek  (a közösségi oltalom egy tanulmány szerint megduplázza a termékek értékét) egyebek mellett filmek, nyomdaipari termékek, ékszerek, parfümök, kozmetikai termékek, bőrből készült termékek, háztartási cikkek, ruházati cikkek, játékok, élelmiszerek, rendezvények és üdülőtáborok, valamint személyszállítás, szállásadás és étkeztetés vonatkozásában.

A német Constantin Film Produktion GmbH társaság által benyújtott törlési kérelmet követően az Európai Unió Védjegyhivatala (OHIM) 2013-ban törölte ezt a védjegyet, kivéve a „nyomdabetűk” és „klisék” vonatkozásában. A többi áru és szolgáltatás tekintetében a Védjegyhivatal úgy ítélte meg Winnetou-val kapcsolatban, aki kitalált, nemes lelkű és jóságos indián törzsfőnök, és Karl May német szerző regénysorozatának egyik főhőse, valamint filmek, színházi előadások és rádióhangjátékok főszereplője, hogy e megjelölés egyrészt leíró jellegű, másrészt nem rendelkezik megkülönböztető képességgel, így nem képezheti védjegyoltalom, és ennek megfelelően monopólium tárgyát.

A magyar társaságok nem igazán tájékozottak a közösségi védjegyek témájában, ezt mutatja a legutóbbi eset is, amikor százezreket csaltak ki cégektől bűnözők.

A március közepén kihirdetett ítéletével az Európai Törvényszék helyt adott a Karl May Kiadó által a Védjegyhivatal határozatával szemben benyújtott keresetnek, és hatályon kívül helyezte a határozatot. A Törvényszék szerint a Védjegyhivatal megsértette a közösségi védjegyek rendszerét szabályozó önállóság és függetlenség elvét.

Mindent visz az uniós védjegy
Ha egy védjegyet uniós szinten bejegyeztek, akkor bizony lehet, hogy akkor sem kaphatunk engedélyt hasonlóra, ha Magyarországon az eredeti márka teljesen ismeretlen.

A Védjegyhivatal ugyanis ahelyett, hogy önálló módon értékelte volna, hogy a Winnetou megjelölés a szóban forgó áruk és szolgáltatások vonatkozásában leíró jelleggel rendelkezik-e, kötelező értéket tulajdonított a német bíróságok határozatainak, amelyek értelmében e kifejezés leíró jellegű, következésképpen nem állhat védjegyként oltalom alatt. A Védjegyhivatal megismételte ezt a hibát akkor, amikor a megkülönböztető képesség hiányát a leíró jellegre vonatkozó értékelések alapján állapította meg. A Törvényszék megállapítja továbbá, hogy a Védjegyhivatal nem indokolta meg elégséges módon a határozatát.

A Védjegyhivatal nem fejtette ki elégséges módon különösen azokat az okokat, amelyek folytán a Winnetou megjelölést, túl azon a konkrét jelentésén, hogy egy kitalált személyt idéz fel, az érintett közönség akként észleli, hogy általánosabb jelleggel az „indián” és az „indián törzsfőnök” fogalmakra utal.

Ezenkívül a Védjegyhivatal által a „merchandising” áruk kategóriája alatt csoportosított árukkal összefüggésben való leíró jellegre vonatkozó indokolás túlságosan általános és elvont. Ezen árukat nem lehet egyetlen homogén kategóriába tartozóknak tekinteni, a Védjegyhivatal továbbá mindössze arra hivatkozott, hogy ezen áruk tekintetében a Winnetou megjelölés azt írja le, hogy a film- vagy regényhőshöz kötődő árukról van szó, amelyekről a fogyasztó azt feltételezi, hogy egyszerűen „winnetou-s” reklámtermékek, és nem következtet belőlük azok származására. Hiányzik tehát ezen áruk természetének és jellemzőinek a kifejezett elemzése. Mivel a Törvényszék ítéletével hatályon kívül helyezte a Védjegyhivatal határozatát, ez utóbbinak a Constantin Film által benyújtott törlési kérelem tárgyában most újból határozatot kell hoznia a Törvényszék ítélete indokolásának figyelembevételével.

Túl erős?
Egyre többen szorgalmazzák a közösségi védjegyoltalom területi hatályának felülvizsgálatát. A kedvezőbb feltételek miatt ugyanis a közösségi védjegy némiképp kiszorítja a tagállami védjegyeket, olykor talán túlságosan erős védelmet biztosítva.
Jogi kisokos
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor