Vége a türelemnek, külföldön is kutat számláink után a NAV

2017. július 05. szerda - 09:44 / piacesprofit.hu
  •    

Bezárulnak a kiskapuk az adóelkerülés előtt: szeptember 30-tól a NAV rálát az eddig eltitkolt külföldi bankszámlák egyenlegére is. Így könnyen kiszűrhetőek azok, akik a hazánkban keletkezett adóköteles jövedelmük után nem fizették meg a közterheket.

Ősztől az offshore-cégekkel és más nemzetközi színtéren ténykedő adóelkerülőkkel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is eredményesen léphet fel – az OECD égisze alatt kidolgozott – a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréjéről szóló – többoldalú megállapodásnak köszönhetően. Az első információcserére 2017. szeptember 30-ig kerül sor az új, valamint a már meglévő, magas értékű egyéni számlák estében.

Az adóhivatalnak így már rendelkezésére állnak majd a nagy értékű külföldi bankszámlák adatai is, amelyet az adóhivatal kockázatelemzői összevetnek a rendelkezésre álló egyéb adatokkal. Így könnyen kiszűrhetőek azok, akik a hazánkban keletkezett adóköteles jövedelmük után nem fizették meg a közterheket. A NAV esetükben az eltitkolt adó mellett adóbírságot és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékot szabhat ki.

ember nagyítóval a szeme előtt

Kép: Fotolia

2017. június 30-ig az adóhivatal még biztosította az esetleges ellenőrzéssel járó következmények alóli mentesülés lehetőségét. Ezzel az érintettek akkor élhettek, ha bizonyos külföldön szerzett (pl. kamat, osztalék, árfolyamnyereség, vállalkozásból kivont) jövedelmük után 10 százalékos mértékű adót és önellenőrzési pótlékot fizettek. A NAV által kijelölt bankok számlájára 2017. április 30-ig 8,8 milliárd forintot fizettek be, amelyből a pénzintézetek – anonim módon – utalták át a 10 százaléknyi adót, április végéig 880 millió forintot.

2017. június 21-ig huszonöt bejelentés érkezett a vállalkozásban kedvezményesen legalább 10 százalékos részesedést szerző személyektől. Az összességében 741,5 millió forint névértékű tagi részesedések a Seychelle szigeteken, Izraelben, Cipruson, Panamában, Belize-ben és az USA-ban bejegyzett cégeket érintenek.

Nagyban megy a panamázás
Offshore entitásokban parkoltatni a vagyont önmagában nem törvénysértő tevékenység, ha a tulajdonos a hazájában adózik ezen eszközök után is. Csakhogy a vagyonosok épp az adók elkerülése végett parkoltatják pénzüket adóparadicsomban. Nagy biznisz, az ezeket működtető szervezetek is hatalmas franchise hálózatok. Meglepő személyek is érintettek.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek